Predstavnici Udruženja za zaštitu prava životinja, kao i mnogi ljubitelji životinja iz cele Srbije, danas su nakon više od sata završili miran protest ispred Uprave za veterinu na Novom Beogradu, nezadovoljni jer se, tvrde, ne sprovodi Zakon o dobrobiti životinja.

Osnovni zahtev ljubitelja životinja je da se svi psi sa ulice vakcinišu, čipuju, sterilišu i vrate u svoja staništa, kao i da država sprovede mere kako bi samo registrovane odgaivačnice imale pravo da se bave uzgojem životinja.

Ovaj miran skup, koji je počeo nešto posle 14 časova, podržalo je više od 80 udruženja iz cele Srbije, a njihovi predstavnici dogovarali su se o predlozima i zahtevima koji će biti predstavljeni na sastanku 5. jula u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sa državnim sekretarom Bobanom Kostićem.

Povezana vest:  Junaci iz filma "Automobili" po prvi put na ledu, Disney On Ice vam predstavlja Svet iz mašte

Sastanak sa državnim sekretarom zakazan je za utorak u 13 časova.

Prema rečima jednog od organizatora skupa, ispred udruženja „Nema nazad“, Ivana R. Ivanovića, nakon što psi stignu u prihvatne centre, većini se gubi svaki trag.

Foto: Antonio Ahel/ATA Images

„Naši zahtevi su apsolutno pridržavanje Zakona o zaštiti životinja, niko ne traži da se zakon menja. Naš Zakon je jako dobar i Srbija ima jedan od najboljih zakona u Evropi i mi tražimo samo njegovu primenu, a niko ga nije primenjivao od 2009. od kako zakon postoji,“ rekao je on.

Istakao je da u Zakonu jasno stoji da sve vlasničke životinje moraju biti čipovane, a da životinje koje su na ulici moraju biti sterilisane i nakon oporavka vraćene na mesto boravka.

Dodao je da su nezadovoljni vlasnici i ljubitelji životinja protiv uvođenja novih Strategija, već traže doslednu primenu postojećeg zakona.

Povezana vest:  Oslobođen Polanski

On smatra da bi se streilizacijom sprečilo neželjeno razmnožavanje životinja, dok bi se ugradnjom čipova znalo poreklo pasa i njihovih nekadašnjih vlasnika, koji su ih pustili na ulice.

Takođe, kako je objasnio Ivanović, sprovođenjem Zakona o dobrobiti životinja bi se sprečilo da neodgovorni uzgajivači odbacuju novorođene mladunce na ulice, a u slučaju da dođe do toga krivično odgovaraju.

Foto: Antonio Ahel/ATA Images

Ivanović je rekao da je i jedan od zahteva udruženja za zaštitu životinja da se iz Uprave za veterine otpuste Emina Milakara i Zoran Ivanović koji su, kako tvrdi, odgovorni za ne sprovođenje zakona i korupciju u domenu zaštite životinja.

Ivanović je upozorio da će udruženja, ukoliko Zakon ne počne da se poštuje i njihovi zahtevi ne budu ispoštovani, izvesti ljude na ulice i blokirati saobraćaj.

Povezana vest:  Novi ukusi Dr.Oetker pudinga - Lešnik i Čoko nugat

Nezadovoljni ljubitelji životinja žalili su se na azile, prihvatilišta za životinje i na neadekvatne uslove u njima, kao i na to što veterinarska inspekcija, kako kažu, ne reaguje na pravi način.

Nišlija Vojkan Živković rekao je da je na ovaj skup došao kao ljubitelj životinja i rekao da se dobrovoljno bavi sakupljanjem hrane za pse lutalice.

Naveo je da su na današsnjem skupu došli predstavnici udruženja za zaštitu životinja iz Niša, Aleksinca, Soko Banje i Leskovca.

„Zalažemo se da nesterilisane životinje imaju samo registrovani uzgajivači, jer se puno puta desilo da širom Srbije imamo neželjena legla, a psi budu zgaženi ili ugroženi prepušteni sami sebi na visokim temperaturama“, poručio je on.

Foto: Antonio Ahel/ATA Images