Pripreme za Prvi međunarodni sajam vina, pod nazivom „Vinska vizija Otvorenog Balkana“, koji će biti održan na Beogradskom sajmu od 1. do 4. septembra 2022. godine, privode se kraju. Pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije, a u okviru inicijative Otvoreni Balkan, ova manifestacija će na jednom mestu okupiti vinarsku elitu – najeminentnije vinare, vinogradare, majstore podruma, enologe, somelijere, distributere i trgovce vinom – i promovisaće Balkan kao originalnu turističku i geografsku destinaciju i bogatstvo autohtonih vinskih sorti.

Za učešće na ovom sajmu, koji će u vreme održavanja biti najveći te vrste u svetu, a namera je da postane tradicionalan, najavljeno je učešće više od 330 izlagača iz 22 zemlje, od čega 160 izlagača iz Srbije, 26 iz Albanije, 47 iz Severne Makedonije. Pored zemalja članica Otvorenog Balkana, očekuju se i izlagači iz Francuske, Čilea, Argentine, Rumunije, Moldavije, Italije, Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Južne Afrike i drugih zemalja.

Povezana vest:  Božićna čestitka Prestolonaslednika Aleksandra

Tokom Sajma, posetioci će imati priliku da posete različite tematski definisane izlagačke celine, da se edukuju i budu informisani o istoriji i poreklu vina, procesu proizvodnje, vrstama vina, konzumaciji, ali i da degustiraju i kupe najbolja vina iz balkanskog regiona i sveta.

Radi unapređenja saradnje, umrežavanja regionalnih vinarskih i komplementarnih industrija, kao i jačanja poslovnih partnerstava i kontakata, sastavni deo „Vinske vizije Otvorenog Balkana“ biće i poslovni susreti izlagača vina, predstavnika vodećih maloprodajnih lanaca i predstavnika HORECA industrije. Biće organizovani stručni skupovi različitih formata, masterklasovi, razgovori o potencijalima vinske industrije na Balkanu i mogućnostima za pojačano učešće na svetskim tržištima, kao i B2B susreti na kojima će proizvođačima biti pružena prilika da prošire poslovanje, uspostave nove i ojačaju postojeće poslovne kontakte.

Povezana vest:  Beč: organsko baštovanstvo u milionskom gradu – okopavanje spaja

Poseban segment manifestacije biće posvećen najpoznatijim gastronomskim specijalitetima iz ovog dela Evrope, a ideja je da se na sajmu Srbija, Severna Makedonija i Albanija, pored vina, posebno predstave i svojom tradicionalnom hranom.

Na dan otvaranja, u četvrtak 1. septembra, „Vinska vizija Otvorenog Balkana“ biće za posetioce otvorena od 16 do 20 h, u petak i subotu 2. i 3. septembra od 12 do 20 h, a u nedelju 4. septembra od 12 do 19 h.

Povezana vest:  Otvoren konkurs za novo lice najpoznatijeg brenda Zlatarne Celje, postanite prva Miss Lencia u Srbiji