Početak jeseni je idealno vreme za sređivanje doma kako biste mogli da uživate u svom životnom prostoru kad padnu temperature. Kao i kod velikog prolećnog preuređenja, i u septembru u stanu treba obaviti osnovne korake (koji uključuju mnogo dubinskog čišćenja), ali i one kućne poslove koji se ne rade često.

Kako da efikasno i lako očistite stan i pripremite se za zimu? Predlažemo nekoliko praktičnih saveta uz pomoć kojih ćete ubrzati čišćenje. Pročitajte.

Osvežite tepihe i podove

Nema ničeg lepšeg u kišoviti dan od ulaska u stan koji miriše na čistoću i izgleda uredno, zar ne? Sa podovima koji blistaju i uredno opranim tepisima, ovo je i više nego lako sprovesti u delo. Ako u toku leta niste imali “politiku izuvanja cipela”, jesenji dani su definitivno pogodan trenutak da uvedete ovo pravilo ne biste li olakšali održavanje čistoće.

Pored dubinskog pranja tepiha, možete uvek i sami osvežiti itisone i staze uz pomoć četke, sode bikarbone i usisivača. Ne treba mnogo truda da čitav dom zamiriše – iščetkajte dobro tepihe rastvorom vode i soda bikarbone, ostavite 15 minuta i potom usisajte. Moderni usisivači u ponudi prodavnica bele tehnike imaju specifične karakteristike koje i te kako mogu da ubrzaju proces čišćenja. Neki dolaze sa posudom, neki čiste na paru, a većina ima odličnu filtraciju. Sa ovim kvalitetnim uređajima ne morate da unajmljujete profesionalce za dubinsko pranje tepiha. Takođe, ako imate dobar usisivač sa posudom za vodu bez mnogo lakše možete da očistite sve podove u kući.

Jesenje čišćenje – pripremite dom za zimu u nekoliko koraka

Neka prozori zablistaju

Pobrinite se za svoje prozore – kako spolja, tako i iznutra. Pregledajte ramove, oribajte stakla i postarajte se da svakog dana provetravate, naročito kada počne sezona grejanja. Zbog kondenzacije nije isključeno da se pojavi vlaga, pa je otvaranje prozora veoma važno.

Povezana vest:  Spoj istorijskog  iskustva i savremenog modnog izraza

Što se čišćenja stakla tiče, možete koristiti običnu sapunicu i vodu ili neko od hemijskih sredstava, a potom dobro obrisati novinama ili kuhinjskim ubrusom. Čisti prozori osiguravaju obilje prirodne svetlosti, koja je i više nego dragocena, naročito u tmurnim jesenjim danima.

Obrišite paučinu i lajsne

Temeljno obrišite prašinu sa polica, stolova i svih ostalih površina u stanu i pritom ne zaboravite na lajsne. Najbolje je da paučinu opajate ili uključite usisivač sa dodatkom meke četke i nežno usisate sve ćoškove i lajsne.

U slučaju da se prašina baš nagomilala na nepristupačnim ivicama, navlažite krpu od mikrofibera i prebrišite još jednom nakon usisavanja.

Očistite mašinu za pranje veša

Razmislite koliko je odeće vaša mašina za pranje veša oprala od proleća, odnosno od trenutka kad ste je poslednji put dubinski očistili. Iako dobijate opranu odeću koja izgleda čisto, moguće je da vaša mašina ne pere jednako efikasno kao pre. Ako se bubanj oseća na vlagu ili možda u fioci za deterdžent ima buđi, onda je više nego jasno da mašini treba čišćenje.

Najjednostavniji način je da uključite uređaj bez opterećenja, odnosno da odradi jedan ciklus pranja “na prazno”, bez odeće. Za dodatni efekat umesto praška za pranje u fioku ubacite sodu bikarbonu i jabukovo sirće.

Jesenje čišćenje – pripremite dom za zimu u nekoliko koraka

Otopite frižider i zamrzivač

Bez obzira na to kakve su vam porodične navike, vrlo je verovatno da će vam u toku hladnijih meseci trebati više hrane kada svi provodimo više vremena unutra. Ovo se naročito odnosi na praznične periode, kada nam u frižideru treba dodatnog mesta za poslastice, specijalitete i vino. Zbog toga je i više nego praktično da očistite sve rashladne uređaje u svom domu.

Povezana vest:  Climate – globalna tema CreativeMornings za februar predstavljena kroz priču o biciklima u Beogradu

Isplanirajte unapred čišćenje frižidera i odmrzavanje zamrzivača kako biste mogli da ispraznite sadržaj na vreme i osigurate da se hrana ne pokvari kad isključite rashladne aparate. Ako nemate samootapajuće uređaje sa NoFrost tehnologijom, onda morate pripremiti peškire da pod ne bi upio otopljeni led i tako pretrpeo oštećenja.

Kad izvučete namirnice, uklonite sve police i fioke i uredno ih stavite pored sudopera. Počnite sa frižiderom i s vremena na vreme proveravajte zamrzivač da biste uklonili led čim se otopi.

Unutrašnjost frižidera obrišite vlažnom krpom koju ste prethodno potopili u razblaženo dezinfekciono sredstvo, a potom osušite ubrusom. Temeljno operite police i fioke pre nego što ih vratite nazad u frižider. Kad potpuno izbacite led iz zamrzivača, ponovite isti postupak. Na kraju, ponovo uključite u struju i popunite ga zalihama čim dostigne odgovarajuću temperaturu.

Ne zaboravite ribanje rerne

Možda tokom leta niste mnogo kuvali i pekli, ali jesen i zima pozivaju u kuhinju da pripremate ukusna jela i poslastice. Ne čekajte novogodišnje praznike da shvatite da u rerni imate tvrdokorne mrlje od hrane. Umesto toga, napravite sami pastu za ribanje pećnice koristeći pola šolje sode bikarbone i malo vode. Razmažite sredstv po staklu i unutrašnjim zidovima i nakon pola sata obrišite.

Povezana vest:  Lorens Fišburn oprostio ćerki

Očistite dušek, ćebad i posteljinu

Svi volimo da se ušuškamo u toploj posteljini i mekanom krevetu kada je napolju hladno. Pre nego što otvorite sezonu debelih ćebadi i mirišljave posteljine, osvežite dušek. U slučaju da imate naddušek sa perivom navlakom, ceo proces će biti mnogo lakši. U suprotnom, ako to uslovi dopuštaju, najbolje je da iznesete ceo dušek napolje i istresete prašinu i prljavštinu. Usisavanje je još jedan lak način da održite dušek čistim. Obavezno koristite nastavak za nameštaj, kako biste sačuvali tkaninu.

Izvucite ćebad iz ormara i operite tako da sve bude spremno za prohladne noći. Posteljinu menjajte na nedeljnom nivou.

Raščistite ormare i fioke u stanu

Koliko puta vam se desilo da neku sitnicu samo ubacite u fioku i zaboravite na nju? Ljudi imaju tendenciju da čuvaju stvari koje im ne trebaju, pa vremenom takvi predmeti jednostavno zatrpaju one važne. Veliko jesenje čišćenje je zgodna prilika da uklonite sve one stvarčice koje samo skupljaju prašinu na policama, ormarima i u fiokama i za koje znate da ih više nećete koristiti. Ovo uključuje i sezonsku reorganizaciju garderobera. Proverite koja odeća vam više ne odgovara i šta ne želite više u ormaru – i iznesite van (donirajte ili reciklirajte).

Na kraju, mnogo je lakše da rasteretite dom nepotrebnog nereda, očistite prljavštinu i izglancate podove i prozore, pre nego što nastupe hladni i kišoviti dani. Jesenjim čišćenjem osiguravate divan životni prostor i spremno možete dočekati zimu.

Tekst: S. Stanković

Foto: Pexel.com.