Ukoliko volite da uređujete enterijer i pratite trendove u ovoj oblasti, sigurno ste naišli i na japandi. U pitanju je kombinacija japanskog i skandinavskog modernog dizajna enterijera. Uprkos tome što se Skandinavija i Japan razlikuju po kulturama, između njih postoji nešto zajedničko kada su principi dizajna u pitanju – poštovanje funkcionalnosti i jednostavnosti, kao i ljubav prema prirodi i zanatstvu.

Japandi kombinuje minimalistički dizajn fokusiran na tople, prirodne elemente i prigušene palete boja, kič je izričito zabranjen, a dozvoljeni su jasni oblici i linije.

Ključne karakteristike ovog funkcionalnog, ali estetskog stila dopunjuju biljke i prirodno svetlo. U fokusu je jednostavnost, čiste nijanse, prirodne materijali i udobnost iznad svega. Ako ste u fazi promene svog životnog prostora ili, jednostavno, želite da detaljima promenite stil svog stana, evo kako to da učinite u japandi stilu.

Jednostavnost kao ključ

Japandi stil enterijera je definisan jednostavnošću i minimalizmom, zato je početak uređenja životnog prostora na ovaj način u nameštaju i dodacima čistih linija. Morate zaboraviti na kitnjaste ručke i lajsne, šarene ukrase, art deko lukove i šare, već se fokusirati na glatke površine. Svi uređaji bi trebalo da imaju maske čistih linija, kao što imaju pojedini modeli Lg mašine za sušenje veša. Suština je u tome da pogled klizi po prostoru, umesto da mu hiljade detalja odvlače pažnju. Manje je više!

Povezana vest:  Namirnice sjajnog ukusa koje vas opuštaju

Neutralne boje

Drugo važno pravilo kod uređenja doma u japandi stilu je da birate neutralne i što prirodnije, zemljane tonove. Ovo pravilo se treba primeniti i na boje zidova, ali i nameštaja i, generalno, dekora. Poznato je da su japanski i skandinavski enterijeri pod velikim uticajem prirode i da prirodu unose u prostore za život i rad, zato ih i vi unesite u svoj prostor pomoću palete boja, tkanina i završnih obrada. Tako kombinovan, smirujući odabir boja stvara spa estetiku, prostor u kome bi trebalo da pronalazite mir od svih svakodnevnih stresova. Sve je u kontrastu neutralnih i prigušenih boja.

Prirodni materijali

Drvo je suštinski element koji treba uzeti u obzir pri uređenju u japandi stilu enterijera, budući da je čitav japanski stil poznat po tamnim drvenim nijansama (trešnjino drvo npr). Nije uvek izvodljivo kupovati nameštaj od punog drveta, ali kada birate komade, potrudite se da bar najvernije dočaravaju njegov izgled. Bambus je takođe odličan izbor, kao i nameštaj i pribor napravljeni od trske, koja je zapravo trava, a ne drvo.

Takođe, ne zaboravite da dodaci i dekoracija mogu da prate prirodni ambijent prostora, pa tako prirodni materijali sa teksturom poput ratana, papira, bambusa i jute su obavezan deo enterijera. Izbegavajte veštačke farbe i potrudite se da svaki komad deluje što sirovije, kao što su pleteni, juteni tepisi u svojoj prirodnoj nijansi.

Povezana vest:  Uz Eucerin zima je sjajna!

Kako početi?

Naravno, prva stvar sa kojom treba da počnete je ono što već imate u svojoj kući. Da li posedujete neke komade nameštaja od drveta koji bi mogli da se preprave? Ukoliko kauč ili fotelja koje imate poseduje drvene elemente, izbrusite ih do njihove prirodne boje i samo prelakirajte, a mebl štof promenite u neku zemljanu, prirodnu boju, Krenite sa sivom ili bež.

Obilazite prodavnice i buvljake sa polovnim nameštajem, kao i antikvarnice. Obratite pažnju na stvari kao što su jednostavne pletene korpe, neutralni jastuci, staklene vaze, papirne lampe.

Ako, pak, želite da kupite novo ili jednostavno ne možete da pronađete ništa polovno, birajte male proizvođače ručno rađenog nameštaja. Oni mogu biti skuplji, ali sve je to zbog kvaliteta izrade i vremena koji ulože u proizvodnu nameštaja. To može biti običan, minimalistički stočić za kafu ili zidne police za početak.

Dekoracija

Bambusove činije i tacne možete da koristite kao funkcionalne predmete ili kao ukras, budući da je bambus jedan od najodrživijih materijala na planeti i savršeno oslikava japanski stil.

Povezana vest:  Festival kreativne industrije od 19. do 21. aprila u Budvi

Tkani tepisi i tekstilni elementi su jedan od načina da sprečite da prostor definisan jednostavnim, čistim linijama ne bude monoton. Dodavanje teksture takvim predmetima je odličan izbor.

Uramite crteže, skice, umetnička dela koja sadrže prirodne elemente poput drveća, biljaka i životinja.

Odličan način da dodate težinu prostoru je materijal poput betona. Beton izgleda sjajno u saksijama za biljke zbog toga što je njegov industrijski stil u suprotnosti sa biljkom koja je u njemu.

Takođe, ne možete pogrešiti sa jednostavnom staklenom vazom, bez obzira na stil enterijera. One uvek izgledaju moderno, a super je što ih lako možete pronaći polovne za nekoliko stotina dinara.

Kvalitet, a ne kvantitet i manje je više  – ovo su dve mantre za sve one koji žele da se okrenu japandiju. Ključ za te osećaje i stil je smanjenje količine stvari koje imate u svojoj spavaćoj sobi, ormarima, stanu uopšte, i to ne samo one koje su vidljive golim okom. Japandi enterijeri podstiču vas da dugo i naporno razmišljate o tome kako ćete koristiti prostor sa manje stvari. Potrudite se da svaka stvar bude sređena i čista i iza zatvorenih vrata, jer uredan prostor znači i uredan um.

Tekst: Srbijanka Stanković