U okviru umetničkog projekta Odlučna / Decisive vizuelne umetnice Nine Đurđević, u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad, u ponedeljak, 24.10. u 20h biće otvorena samostalna izložba fotografija, u okviru koje je autorka, kroz lična i intimna iskustva, istraživala teme suicida i njegove prevencije, a nakon otvaranja, u utorak, 25.10. od 19h, biće održan i prateći program inspirisan ovim projektom – razgovor & koncert.

Autorka projekta Nina Đurđević fotografisala je osobe koje su preživele pokušaj samoubistva i koje su bile u stanju o svom iskustvu govoriti javno. Specifičnost ovog projekta upravo je u tome što polazište ima u čoveku i njegovom konkretnom iskustvu. Autorka svim portretisanima i svakoj njihovoj pojedinačnoj misli ili strahu prilazi otvoreno i s potpunim poštovanjem sa svakim provodeći vreme, onoliko koliko je potrebno i razmenjujući ne samo reči već neizbežno i energiju i preuzimajući je i savladavajući manje ili više uspešno. Portretisanje se vrši na samom mestu gde je pokušaj suicida izveden čemu prethodi razgovor koji se snima audio-tehnikom, u formi kolažiranih audio-instalacija čiji je zvuk upotpunjen snapshot fotografijama autorkine svakodnevice, kao i autoportreti. Svaki je portret popraćen tekstom, odnosno utiskom autorke prilikom svakog susreta. Izuzev spomenutih portreta izložbu čine i dva autoportreta koji su snimljena na mestu suicida oca i brata autorke.

Povezana vest:  Most na Adi za vikend otvoren za posetioce

Pristup temi je otvoren i pozitivan, a cilj projekta je podsticanje razgovora o samoubistvu kao temi te mentalnom zdravlju uopšteno, kao i smanjenju stigmatizacije osoba koje su pokušale suicid i podizanje svesti o razumevanju ovih tema. Takođe, važno je osvestiti kako se suicidalne misli, time i sam čin, ne događa nekome drugome negde drugde već je sastavni deo celokupnog društva te kako je podrška i destigmatizacija od izuzetne važnosti za zdraviji razvoj društva.

Ninine fotografije su intenzivne, no svaka je drugačija, jer svako iskustvo sa osobom uspostavlja i jedinstvene odnose. Svaki od njih prošao je drukčiji put s Ninom i sa sobom samim pre no što je pristao biti deo projekta, i pre no što je uzajamno poverenje uspostavljeno. Neki su na putu i odustali. Svojim umetničkim projektom “Odlučna” Nina Đurđević uhvatila se u koštac s temeljnim ljudskim nagonom – onim za životom, odnosno nagonom za smrću, kao i temeljnom ljudskom sposobnošću po kojoj se razlikujemo od ostalih živih bića, a to je svest da su nam život i smrt u našim rukama, da su prisutni istovremeno, da smo sami u mogućnosti odlučiti se za jedno, ili za drugo, i da na kraju krajeva na to imamo pravo.

Povezana vest:  SUPERNATURAL PARK PROGLAŠEN ZA NAJBOLJI PROJEKAT U EVROPI

Nakon otvaranja izložbe, u utorak, 25.10. od 19h razgovorom “Odlučna” o prevenciji suicida, o iskustvima, o onom najdubljem u čoveku, ali i o umetničkom izrazu koji prati ove teme, kroz umetnost i društvenu angažovanost istaći ćemo važnost svesti o ovoj problematici koja je i danas često praćena stigmom i predrasudama. U razgovoru će učestvovati Nina Đurđević, vizuelna umetnica i autorka izložbe „Odlučna”, Slavica Ranisavljev Kovačev, psihološkinja i volonterka Centra Srce i Goran Stojčetović, umetnik i predsednik udruženja „Art Brut”. Razgovor će moderirati Tamara Urošević, novinarka N1 TV.

Povezana vest:  Najmanje šest razloga da i ove godine budemo zajedno: Lindex i kupci udruženi u borbi protiv raka dojke

Nakon razgovora, od 20.30h, očekuje nas mini-koncert benda Ljubičice, indie-pop sastava koji čine braća Petar (vokal, gitara, truba) i Vuk (vokal, bas) Stevanović.

Nina Đurđević rođena je 8. marta 1980. u Brežicama, Slovenija. Završila je Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu, smer Filmsko i televizijsko snimanje te master program za fotografiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Članica je ulupuh-a i Hrvatske zajednice samostalnih umetnika. Redovno izlaže od 1998. godine i do sada je izlagala na preko četrdeset kolektivnih i samostalnih izložbi.

Izložba će biti otvorena do 6.novembra i može  se posetiti svakodnevno od 16h do 21h u Gradskoj galeriji KC Grad (Braće Krsmanović 4, Beograd).

Ulaz na razgovor & koncert, kao i na izložbu je besplatan.

Projekat se realizuje uz podršku BEFEM i Rekonstrukcije Ženski fond.