Dan mrtvih obeležava se u Meksiku svake godine između 31. oktobra i 2. novembra. Na ovaj praznik ljudi se sećaju svojih najmilijih koji su preminuli, odajući im počast na poseban način – organizovanjem svojevrsne zabave koja slavi živote pokojnika.

Ambasada Meksika u Srbiji i Institut Servantes u Beogradu obeležavaju ovaj praznik velikom proslavom i predstavljanjem tradicionalnog oltara mrtvih. Ove godine centralni događaj biće održan 1. novembra na uglu Čika Ljubine i Knez Mihailove ulice, sa prvim aktivnostima već u popodnevnim časovima.

Od 17 časova svi zainteresovani moći će da se, uz stručnu pomoć, našminkaju po uzoru na tradicionalne meksičke šarene lobanje i kostime karakteristične za ovaj praznik. Od 18.30 časova centrom grada će, u svojim raskošnim kostimima, prošetati čuvene Katrine i njihovi pratioci.

Povezana vest:  Sreća pripada onima koji rano ležu

Svečano otvaranje održaće se u 19 časova, kada će posetioci galerije Instituta Servantes moći da pogledaju ovogodišnji oltar mrtvih. Od 19.30 časova ispred Instituta Servantes publici će biti prikazivani kratki filmovi inspirisani proslavom Dana mrtvih, dok će od 20 časova prolaznici moći da degustiraju meksički specijalitet koji se priprema za ovaj praznik.

Oltar mrtvih potom će moći da se poseti u galeriji Instituta Servantes sve do 15. novembra.

Povezana vest:  Dečija revija za posetioce Delta Cityja

Tradicionalna proslava Dana mrtvih, koju je 2003. godine Unesko uvrstio na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa, predstavlja jedinstveni spoj različitih kultura. Pre-hispanske grupe, uključujući Olmeke, Asteke i Maje, razvile su verske, paganske rituale pre 3.000 godina. Na taj način, jednom godišnje obeležavan je povratak duhova voljenih osoba u zemlju živih. Nakon španske kolonizacije, ovaj ritual stopio se sa raznim elementima hrišćanske religije i vremenom je postao jedna od najvažnijih porodičnih proslava za Meksikance širom sveta.

Povezana vest:  Fondacija za obrazovanje Prestolonaslednika Aleksandra poziva studente iz Srbije da hitno podnesu prijave za dodelu besplatnih stipendija za grčke univerzitete

Osnovno verovanje utkano u ovaj praznik počiva u tome da se noću duhovi pokojnika vraćaju kući kako bi se ponovo okupili sa svojom porodicom i prijateljima. Upravo zbog toga porodice postavljaju oltare uz neizbežnu hranu, piće i muziku. Dekoraciju čine i razni ukrasi, od kojih svaki ima svoju simboliku, ali i posebni predmeti u kojima je pokojnik uživao. Uobičajeno je verovanje da bi oltar trebalo da sadrži komponente koje evociraju četiri elementa: vodu, zemlju, vetar i vatru. Ovi oltari čine da se duše preminulih osećaju dobrodošlim i pokazuju im da nisu zaboravljeni.