Grad Beč je objavio rat internet kriminalu otvaranjem linije za pomoć protiv ove vrste kriminala. Građani koji smatraju da su postali žrtve sajber kriminala mogu pozivanjem besplatnog broja dobiti informacije i preporuke za dalje korake.

Istraživanja pokazuju da je svaki treći stanovnik Beča imao iskustva sa krađom identiteta, maltretiranjem putem interneta ili uhođenjem preko društvenih mreža. Mnogi od pogođenih građana ne znaju kome da se obrate. Otvaranjem linije za pomoć će dobiti brzu i praktičnu podšku u vidu saveta i informacija o odgovarajućim institucijama koje treba kontaktirati.

Povezana vest:  KRALJEVSKI PAR PREDAO KOMBI CENTRU ZA DECU SA AUTIZMOM "OLGA HADŽI ANTONOVIĆ"

Naši životi se sve više odvijaju na internetu. Teško je zamisliti svakodnevni život bez pametnog telefona ili tableta, a digitalna komunikacija postaje sve važnija. Danas veliki broj ljudi bankarstvo i kupovinu obavlja onlajn. Ovo donosi prednosti, ali ima i svojih nedostataka. Građani se mogu suočiti sa internet prevarama, iznudom, kršenjem zakona o zaštiti podataka o ličnosti, uhođenjem i maltretiranjem.

Povezana vest:  Kompanija Unilever u akciji čišćenja roditeljskih kuća, za zdravije okruženje dece obolele od raka

Linija za pomoć žrtvama internet kriminala je usluga koju nudi i sprovodi grad Beč.

Foto: PID/Christian Fürthner