Prema procenama Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, u Srbiji oko 770.000 osoba živi sa dijabetesom, od čega oko 30.000 ljudi ima dijabetes tip 1. Pored važnosti da se bolest dijagnostikuje na vreme, veoma je bitno da osobe sa dijabetesom imaju dostupnu savremenu terapiju. Zato u susret Svetskom danu dijabetesa, koji se obeležava 14. novembra, raduje vest da danas postoje aparati za merenje glukoze, koji pokazuju vreme u optimalnom opsegu glikemije (Time in Range) i dostupni su u Srbiji. Ovi aparati značajno olakšavaju i poboljšavaju kvalitet života osobama sa dijabetesom jer vreme u optimalnom opsegu glikemije pokazuje koliko je vremena vaš šećer bio u ciljanom opsegu, kao i koliko vremena je koncentracija glukoze bila povišena (hiperglikemija), a koliko niska (hipoglikemija).

Povezana vest:  POSETITE LABELLO KISSING DAYS & UŽIVAJTE U IZNENAĐENJIMA

− Varijabilnost glikemije pokazuje oscilacije nivoa glukoze u krvi, uključujući pojavu hipo i hiperglikemijskih epizoda. Nivo glukoze u krvi može da se menja značajno i u roku od samo nekoliko minuta, pa tako konvencionalni pokazatelji dijabetesa imaju izvesna ograničenja i ne mogu da prikažu sve ove oscilacije na dnevnom nivou. To je posebno važno kod osoba koje žive sa dijabetesom tip 1, za koje je bitno da kontinuirano imaju pravi uvid u kretanja glukoze, a to omogućava upravo vreme u optimalnom opsegu glikemije – objašnjava akademik prof. dr Nebojša Lalić, endokrinolog i direktor Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma KCS.

Povezana vest:  21. međunarodni kongres i sajam kozmetike, nege kose, estetike, fitnessa i zdravlja Dodir Pariza 6. i 7. aprila

Vreme u optimalnom opsegu glikemije nudi dinamički uvid u kretanja vrednosti glukoze kod osoba sa dijabetesom, omogućuje uvid u varijabilnost glikemije, kao i praćenje i poređenje metaboličke regulacije. Ono ima prednost u odnosu na HbA1c – glikozilirani hemoglobin jer pruža uvid osobama sa dijabetesom kako da prilagode uobičajene dnevne aktivnosti, rekreaciju, terapiju i ishranu kako bi što duže bile u ciljanom vremenu u rasponu. Zato se za Time in Range kaže da je nova merna jedinica za kontrolu dijabetesa, a savremeni pristupi lečenja preporučuju da osobe sa dijabetesom nastoje da provedu 70 odsto ili više vremena unutar svog ciljanog opsega glukoze (Time in Range).

−  Vreme u optimalnom opsegu glikemije pokazuju senzori za merenje glukoze u međućelijskoj tečnosti bez pojedinačnog merenja glukoze i bez kalibracije i dostupni su u Srbiji. Ovi senzori pružaju moderan način merenja glukoze non-stop i daju jako pouzdane rezultate. Omogućavaju miran san pacijentima jer pomoću prikazanih vrednosti moguće je lakše pratiti vrednosti glukoze tokom noći i sprečiti ulazak u hipoglikemiju, koja predstavlja najveći problem pacijentima na insulinu.  S novim senzorima koji pokazuju vreme u optimalnom opsegu glikemije vidi se zapravo stvarna krivulja kretanja glikemije – kaže Aleksandar Opačić, predsednik Dijabetološkog saveza Srbije.

Povezana vest:  Bob Dilan izlaže u Kopenhagenu

Vreme u optimalnom opsegu glikemije doprinosi lakšem upravljanju dijabetesom, pokazuje cilj kome treba težiti i tako doprinosi boljem kvalitetu života osoba sa dijabetesom.