Izložba modnih fotografija tri velikana sprske fotografije Aleksandra Kujučeva, Nebojše Babića i Miše Obradovića, otvoriće se u ponedeljak, 14.11. od 20 časova u galeriji Štab (Vudroa Vilsona 12). Izložba će biti otvorena do 22. novembra.

Modna fotografija bila je i ostala jedan od ključnih načina komunikacije i promocije modnog stvaralaštva, a ova retrospektivna izložba prikazuje blistave primere rada ova tri fotografa na projektima i editorijalima Belgrade Fashion Week-a, tokom 26 godina postojanja ove platforme. Fotografije pokazuju da sva tri fotografa modu tretiraju kao umetnost, što je jedna od ključnih vrednosti Belgrade Fashion Weeka, ali se vidi i uticaj saradnje sa autorima modnog dizajna na njihovu viziju. Važnost estetike u njihovom radu dalje potvrđuje njihovu poziciju vodećih kreativnih stvaralaca, koji tokom svog višedecenijskog rada utiču na unapređivanje kvaliteta modne fotografije u Srbiji.

Aleksandar Kujučev je diplomirao 1990. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna. Član je ULUPUDS-a od 1991. godine. Izlagačku i profesionalnu karijeru je započeo još tokom studija. Samostalno je izlagao širom bivše Jugoslavije, kao i u Japanu, Americi i Rusiji. Dobitnik je stipendija za studijske boravke u SAD i Francuskoj. Dela mu se nalaze u kolekciji Muzeja primenjenih umetnosti u Beogradu, kao i u kolekciji Zuisho-Ji u Tokiju u Japanu.

Povezana vest:  Biciklistički dani u Beogradu 18. i 19. maja

Kao modni fotograf najpoznatiji je po umetničkoj saradnji sa srpskim avangardnim modnim kreatorima. Posebno su mu drage saradnje koje je ostvario sa kreatorkama Svetlanom i Jelenom Proković, kao i sa Dejanom Vučićević, Roksandom Ilinčić, Anom Kuzmanić, Majom Todorović, Borisom Nikolićem i stilistkinjom Majom Atanasijević. Sa modnom agencijom Click je ostvario izuzetnu saradnju na brojnim modno-umetničkim projektima, do tada neuobičajenim na našim prostorima.

Modni editorijali i naslovne strane su mu objavljivani u velikom broju časopisa. Nagradu Pantene Beauty Award za srpskog modnog fotografa godine je dobio 2007.

Brojne saradnje sa najvećim jugoslovenskim i srpskim rok i pop zvezdama skrenule su pažnju na njegov neobičan, često eksperimentalan i jedinstven pristup fotografiji. Pored omota albuma, mnoge od tih fotografija su se našle na naslovnicama muzičkih časopisa, a najbolje na stranicama Publikumovog umetničkog kalendara „La Danse Balkanique”. Uradio je i nekoliko muzičkih spotova.

Tokom karijere je u oblasti reklamne fotografije sarađivao sa skoro svim većim srpskim advertising agencijama. Više reklamnih kampanja na kojima je radio su nagrađene na međunarodnim advertising festivalima. Radio je fotografije i plakate za FEST i BITEF, sarađivao je i sa Narodnim pozorištem u Beogradu.

Povezana vest:  „Ljubavi, ne ljuti se" u Delta Cityju

Prvi je i za sada jedini srpski fotograf kome je objavljen intervju u čuvenom francuskom magazinu PHOTO. http://www.kujucev.com/

Nebojša Babić je član ULUPUDS-a od 1997. Kontinuirano izlaže u zemlji i inostranstvu. Učestvovao je u mnogobrojnim umetničkim projektima posvećenim fotografiji koji su predstavljeni u Muzeju primenjene umetnosti. Sarađuje sa ustanovama kulture i mnogim reklamnim agencijama.

Jedan je od vodećih autora modne fotografije. Dela su mu objavljena u mnogobrojnim modnim katalozima i časopisima, a neka se čuvaju u zbirci Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu. Značajno mesto u dijapazonu njegovog rada pripada segmenetu „industrijske“ fotografije, kao i projektima realizovanim za aktuelnu muzičku scenu. Njegov rad je obeležio kompletnu marketinšku kampanju projekta. Poslednjih nekoliko godina fokus njegovog stvaralašta je na portretnoj fotografiji koje svake nedelje redovno objavljuje u magazinu »Nedeljnik«.

Od 1998. godine osnivač je Studija za primenjenu fotografiju, vizuelne komunikacije i marketinške aktivnosti »ORANGE STUDIO«. (https://www.orange.rs) Od 2004. godine je osnivač umetničkog projekta savremene i primenjene umetnosti »O3ONE« (www.o3one.rs). https://www.babic.cc

Povezana vest:  NIVEA MEN Active Clean gel - inovacija na tržištu proizvoda za tuširanje za muškarce

Miša Obradović početkom devedesetih počinje da se bavi fotografijom. Vrlo brzo postaje jedan od vodećih mladih modnih fotografa kod nas. Godine 1996. odlazi u Pariz na studije i usavršavanje u prestižnu školu ICART Photo. Nakon studija nastavlja da se bavi isljučivo modom radeći u prestižnim pariskim studijama gde asistira najčuvenijim svetskim fotografima. Svoju karijeru u „gradu svetlosti” započinje radeći testove za najprestižnije pariske agencije, da bi, lagano gradeći svoje ime preko manjih modnih kuća i mladih dizajnera, stigao do mnogih evrepskih magazina i velikih dizajnera od kojh se najviše izdvajaju modne marke Christian Lacroix i Rochas.

Sredinom 2004. vraća se u Beograd. U saradnji sa različitim marketinškim agencijama izrađuje kampanje za velike klijente. Pred njegovim objektivom našle su se najpoznatije ličnosti srpskog šoubiznisa. Izlagao je na više zajedničkih izložbi u Srbiji i imao sedam samostalnah od kojih jednu i u Parizu 2014. godine.

Dobitnik je Pantene Beauty Award za 2006. za najboljeg modnog fotografa i nagrade na Serbian Fashion Weeku, takođe za najboljeg fotografa 2014. godine. https://mishaobradovic.com/