IKEA i dizajnerka Sabin Marselis iz Roterdama predstavili su kolekciju VARMBLIXT koja se sastoji od skulpturalnih objekata za rasvetu, jedinstvenog posuđa, tepiha raznolikih šara i još mnogo toga. Kolekcija od 19 proizvoda, dizajnirana tako da utiče na direktnu i indirektnu svetlost u domu, biće dostupna u februaru.

VARMBLIXT kolekcija obeležava početak putovanja kompanije IKEA u podsticanju znatiželje kod ljudi kada je u pitanju osvetljenje doma.

Kao deo svojih dugoročnih ciljeva, IKEA želi da podstakne promenu u percepciji osvetljenja kao isključivo funkcionalnog ka ostvetljenju koje ima emocionalni element. Kolekcija je osmišljena na način da poveća interesovanje za različite mogućnosti svetlosti – da transformiše izgled, osećaj i atmosferu naših domova

Deo VARMBLIXT kolekcije su i četiri rasvetna proizvoda koji će ostati deo IKEA ponude. Svetla, koja su inspirisana Sabininom kreativnom sposobnošću da se poigra sa jedinstvenim oblicima i predmetima, centralni su deo kolekcije. Od rasvetnih predmeta ističu se VARMBLIXT LED luster sa zakrivljenim cevima od belog matiranog stakla i VARMBLIXT LED zidno ogledalo, čiji poluprovidni stakleni panel predstavlja jedinstveno dizajnersko rešenje i upotrebu svetla. Kada su svetla ugašena, ovi proizvodi mogu imati ulogu zadivljujućih skulptura, a kada se upale pretvaraju se u magični doživljaj svetlosnog inženjeringa.

Povezana vest:  Magična MAC "Faerie Whispers" kolekcija stiže u januaru

„Želela sam da isprobam neočekivani pristup istraživanju ideje o tome kako svetlost funkcioniše u domu, i inspirišem ljude da zamisle nove oblike i elemente u koje se ono utapa, naglašavajući različite vrste enterijera na nov, smeo i umetnički način,“ kaže Sabin Marselis.

Kolekcija takođe istražuje važan motiv koji se može videti u Sabininim radovima: savršen oblik simbola beskonačnosti u obliku kruga. Prva serija dizajnerskih predmeta inspirisanih simbolom beskonačnosti u ovom obliku obuhvataju posuđe u dve veličine i jednu unikatnu lampu. Kao kombinacija vizije umetnosti i dizajna, VARMBLIXT LED lampa, sa svojim zakrivljenim oblikom, izgleda još bolje kada svetlo pada na nju, i može se postaviti na zid ili sto.

Povezana vest:  Reč naučnika: jedite sve

„Trenutak kada se svetlo prelama kroz narandžasto staklo, cela lampa obasja prostor mekim, toplim sjajem,“ kaže Sabin Marselis. „U pitanju je magičan prizor koji privlači pažnju – bilo da je na stolu ili okačeno na zidu,“ dodala je ona.

U okviru kolekcije fokusirane na prirodno tople boje nalaze se i dva tepiha inspirisana zracima sunca u zoru. Veći tepih, koji je napravljen od 100% ručno pletene vune, sadrži više nijansi toplih boja – postepeno prelazi iz snažne narandžaste u ćilibarsku žutu nalik izlasku sunca, dok mešani stil posebno privlači pažnju stvarajući iluziju dubine i boja.

„Prilikom kreiranja VARMBLIXT kolekcije, vodili smo se vizijom spajanja dizajna sa skulpturalnim objektima. U pitanju je saradnja koja se odnosi na funkcionalnu estetiku našeg prostora, inspirišući ljude da u svoj dom postave korisne i prilagodljive komade nameštaja,“ kaže Henrik Most, kreativni lider brenda IKEA.

Povezana vest:  Pobednik „Cityvizije" je Tijana Vučković

Saznajte više o ideji iza VARMBLIXT kolekcije na IKEA veb sajtu.

VARMBLIXT kolekcija je dostupna u robnoj kući IKEA Beograd od 1. februara 2023, kao i na IKEA veb sajtu.

O Sabin Marselis

Dizajnerku iz Roterdama Sabin Marselis fasciniraju jedinstvena svojstva materijala i uticaj koji pojedini materijali mogu da stvore. Njen rad je zasnovan na procesima, a njene kreacije nastaju iz temeljnog eksperimentisanja sa idejama i materijalima u studiju. Dok radi na dizajnu proizvoda, instalacija i prostora, teži da svojim zanimljivim dizajnom stvara čarobna iskustva. Diplomirala je na Akademiji za dizajn u Ajndhovenu, a njeni radovi proslavili su se na globalnim festivalima dizajna. Dodeljena joj je Wallpaper* nagrada za dizajnera godine 2020. a uvrštena je i na top 100 listu kreativaca časopisa Architectural Digest u 2021. i 2022.