Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, u prethodnih godinu dana evidentirano je 12.186 nezaposlenih osoba sa invaliditetom, što predstavlja smanjenje od 5,5% u odnosu na prethodni period.

„U Srbiji ne postoji jedinstveni registar koji pruža uvid u tačan broj osoba sa invaliditetom, ali se procenjuje da ih ima oko 700 hiljada, od kojih je radno sposobno oko 300 hiljada, a 15 do 20 hiljada je spremno da se aktivno uključi u posao“, ističe Bojana Pavlović iz kompanije Merkle iz Beograda, inače i sama osoba sa invaliditetom koja aktivno promoviše diverzitet i inkluziju sa snažnim fokusom na potencijal IT sektora za rešavanje pitanja zapošljavanja osoba sa invaliditetom. Bojana je osoba sa 100% oštećenog sluha.

IT sektor se ističe kao lider u tehnološkim inovacijama, ali i industrija koja često pokreće društveno bitne tema. Pitanje inkluzije i diverziteta direktno je povezano sa razvojem same kompanije, a istraživanja pokazuju da kompanije sa natprosečnim stepenom diverziteta ostvaruju značajno veći postotak prihoda zahvaljujući inovacijama.

Povezana vest:  Otvoren šesti po redu konkurs za Najbolje edukatore Srbije!

,,Kako je IT sektor u mnogo čemu inovativan, tako težimo i stvaranju najboljih uslova za osobe sa invaliditetom. Naravno, pored same otvorenosti koja promoviše toleranciju, još važnije je uspostaviti unutrašnji poredak kompanije koji to omogućuje.’’, ističe Bojana iz Merkle-a. „Neophodno je uvrstiti diverzitet i inkluziju kao bitan segment pri kreiranju strategije same kompanije. Da bi se diverzitet i inkluzija primenili, mora da postoji jako dobra saradnja između top menadžmenta, ljudskih resursa, regrutera i sektora komunikacija.“

Postoje različiti načini da se osobama prema tipu invaliditeta pruže nove mogućnosti za zaposlenje, obrazovanje i profesionalno usavršavanje. Razvoj novih tehnologija, promovisanje tolerancije i obezbeđivanje inkluzivnog radnog mesta značajni su faktori koji pomažu prilagođavanju potrebama marginalizovanih grupa.

Povezana vest:  Festival ledenih skulptura na severoistoku Kine

Bojana navodi neke od problema sa kojima se susretala kao potpuno gluva osoba prilikom razvoja svoje karijere: ,,Želela sam da naučim programiranje, ali nažalost nisam mogla istovremeno da gledam u računar, pišem kod i pratim šta priča predavač.’’.

Arhitektura poslovnog prostora prilagođena osobama sa invalidskim kolicima, titlovane konferencije i sastanci samo su neke od promena koje je potrebno napraviti kako bi se stvorilo okruženje prilagođeno za normalno funkcionisanje svih osoba u zajednici. Takođe, pozitivna promena koju je donela pandemija virusa COVID-19 je ta što su mnoge kompanije, kojima to do sada nije bila praksa, otvorile radna mesta za rad od kuće, što je stvorilo i nove mogućnosti za osobe koje su korisnici kolica i/ili imaju otežano kretanje. Što dalje otvara veću dostupnost radnih mesta, bez obzira na arhitektonske barijere i pristupačnosti javnog transporta.

Povezana vest:  TANJA MITUŠINA - NOVO LICE U KAMPANJI INTIMISSI ZA KOLEKCIJU PROLEĆE - LETO 2012.

„Nadam se da ćemo u budućnosti više pričati o temama inkluzije i diverziteta i da ćemo učestvovati u stvaranju boljeg i obzirnijeg društva. Globalne kompanije su odličan primer i od njih mnogo možemo da naučimo, njihove prakse će polako početi da se primenjuju i u tradicionalnim okruženjima kao što je Srbija“, zaključila je Bojana, Staffing & Operations Manager u kompaniji Merkle.

Kompanija Merkle, jedna od vodećih svetskih digitalnih agencija, pruža „full-service“ softverska rešenja za korisničko iskustvo zasnovano na podacima. U Srbiji je prisutna od 2021. godine i deo je multinacionalne Dentsu International grupe koja zapošljava više od 66.000 ljudi u 146 zemalja sveta.