Otvorena edukativna platforma za učenje o gejmingu Nordeus fondacije, Gejmlab, od nedavno omogućava mladima da nauče kako da kroz jednu od najpopularnijih igara današnjice – Fortnite naprave svoje prve igre. Zahvaljujući kursu koji predstavlja nadogradnju Gejmlab platforme i kreatorskom delu igre, pod nazivom Fortnite Creative, polaznici mogu da steknu svoja prva iskustva u razvoju igara gotovo bez ikakvog prethodnog tehničkog znanja.

Kako svi mogu da prave igre uz Gejmlab i Fortnite Creative

Osnova Gejmlab platforme koju čine kursevi o gejming industriji, razvoju igara i različitim ulogama u tom procesu, nadograđena je kursem za Fortnite Creative koji omogućava mladima da savladaju alate i procese rada kako bi što uspešnije napravili svoje prve igre i otvorili ih za igrače širom sveta da probaju.  Kurs je nastao kao rezultat bliske saradnje Nordeus fondacije i sertifikovanog predavača za Unreal Engine, Darka Subotina, docenta Fakulteta dramskih umetnosti Univerziteta u Beogradu, koji je napravio praktične video sadržaje kursa. Oni pokrivaju sve što je potrebno za uspešan početak kreativnog rada, od uvoda u Fortnite Creative, mogućnosti i ograničenja, izgradnju svetova, atmosfere i osvetljenja, preko mehanike igre i zvuka.

Povezana vest:  Nokia 9 PureView - prvi pametni telefon na svetu sa setom od pet kamera stiže u Srbiju

Učenje kroz iskustvo u Fortnite Creative-u dostupno je kroz individualno korišćenje platforme, ali i kroz školski program koji se realizuje u šest beogradskih srednjih škola. U ovom pilot programu pokrenutom u 2022. godini profesori i učenici zajedno stvaraju video igre, stičući brojne veštine i znanje potrebno za uspeh u jednoj od najvećih i najkreativnijih industrija na svetu. Učenici su imali priliku da znanje stečeno na Gejmlab platformi nadograde na jednodnevnoj konferenciji organizovanoj u saradnji sa Fakultetom dramskih umetnosti kao i na radionicama na kojima su u svojim školama pravili koncepte svojih igara. Igre koje se stvaraju u okviru ovog programa javnost će imati priliku da vidi i isproba ovog leta.

Povezana vest:  Sony predstavlja najnovije aktivnosti i nove proizvode na sajmu CES2019

Sticanje znanja i veština kroz razvoj igara

Razvoj igara je multidisciplinarni proces kroz koji mladi stiču brojne veštine i znanja, potrebna za uspeh u budućnosti bez obzira na to čime će se profesionalno baviti. Zbog toga je jedan od fokusa Nordeus fondacije upravo razvoj ovakvih programa jer povezuju interesovanja mladih, obrazovanje i tehnologiju.

Izražavanje kreativnosti i stvaranje u Fortnite Creative-u doprinosi razvoju različitih znanja, od tehničkih, poput programiranja, matematike i inženjeringa, pa sve do nauke, umetnosti, dizajna čak i geografije u zavisnosti od interesovanja i ciljeva onoga ko igru razvija.

Mladi se uz pomoć Fortnite Creative-a mogu čak edukovati i o Ciljevima održivog razvoja – inkluziji, zaštiti životne sredine, društvenom razvoju, ekonomiji i turizmu. Više detalja o tome, može se pronaći na sajtu u delu namenjenom za edukaciju.

Povezana vest:  Čeka nas vikend finalnih kvalifikacija za svetsko IeSF prvenstvo! Priključite se live prenosu 14. i 15. avgusta

Više o edukativnoj platformi Gejmlab

Gejmlab je prva otvorena, besplatna plaforma za učenje o gejmingu kod nas sa ciljem da bude centralno mesto za sticanje veština i znanja potrebnih za učenje i prva iskustva u razvoju igara. Kroz kurseve, iskustvo stručnjaka, praktičan rad, otvorene izvore informacija, mladi mogu da steknu osnovna znanja o samoj industriji, disciplinama i karijerama u okviru nje. Početna verzija platforme obuhvatila je kurseve o šest ključnih disciplina u gejming industriji uz mnoštvo drugih korisnih informacija i izvora. Svoje znanje i iskustvo sa polaznicima kursa, za početak dele stručnjaci Nordeusa i Srpske asocijacije industrije video igara (SGA), a u planu je pridruživanje još gejming kompanija. Prvih šest kurseva razvijeno je u okviru programa Preduzmi ideju, Inicijative Digitalna Srbija, uz podršku USAid-a.