Šesnaesti Festival nauke pod sloganom “Novo doba” održaće će se od 4. do 6. maja u svom prepoznatljivom formatu, na Beogradskom sajmu u Halama 3 i 3a, na više od 6.000 m2. Ovogodišnji Festival nauke ugostiće više od 800 učesnika iz Srbije i inostranstva, koji će u okviru četiri programske celine zaljubljenicima u nauku predstaviti više od 170 zanimljivih naučnih programa. Upoznaj svet koji nas okružuje i ne propusti ove sjajne programe:

Pozivnica za nanoparty!

Fakultet za fizičku hemiju, Univerzitet u Beogradu

Pod nano reflektorima kriju se sitni milijarditi delići metra, opšte prisutni konstituenti naše svakodnevice. Ima ih u hrani koju jedemo, u kafi koja nas razbuđuje, u deterdžentima, sapunima, šamponima i kupkama koje pene, dok se njihova nežna i kremasta struktura vezuje za nečistoće i polako ih spira. Malo ko na njih može ostati ravnodušan. Ove tako male dimenzije dovele su do velikih otkrića što je dovoljan razlog da se pridružiš našem partiju i upoznaš bliže nanočestice!

Povezana vest:  Beč: gluve osobe kao vaspitači u vrtićima

Vinčanci stigli!

Institut za nuklearne nauke Vinča – Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, Univerzitet u Beogradu

Elektroni, protoni ili mioni nisu samo elementarne čestice, već i ključni elementi naše postavke – pomoći ćemo ti da vidiš neke od ovih čestica koje se nalaze svuda oko nas uz pomoć eksperimenta za čiji je izum njegov tvorac dobio Nobelovu nagradu. Predstavićemo ti najzeleniju energiju i pokazati ti kako nam moćni vodonik može biti od koristi da dođemo do čistijeg vazduha, vode, zemljišta i hrane!

Povezana vest:  Održana promocija knjige ''Srbija hardcore'' Dušana Veličkovića

Geografija od A do Š

Osnovna škola „Svetozar Miletić“, Zemun

Da li znaš kako izgleda nema karta i šta je to indukcioni globus? Može li se simulirati vulkanska erupcija? Kako uopšte nastaje vremenska prognoza? Potrudićemo se da ti ovaj čas geografije bude što zabavniji i interaktivniji, a na tebi je samo da postavljaš što više pitanja i beležiš naše odgovore. Jer, na kraju ove avanture, očekuje te uzbudljivi kviz znanja!

Povezana vest:  Omiljeni Miss Sixty denim komadi za letnje dane

Tema ovogodišnjeg Festivala nauke je NOVO DOBA koje nam je ubrzano došlo zahvaljujući svetskoj pandemiji. Festival ovim sloganom želi da ukaže na promene koje su nam se dogodile tokom godina izolacije – na percepciju sveta oko nas, a najviše nauke i naučnih dostignuća. Više o programu festivala pročitajte na linku: https://festivalnauke.rs/

Foto: Oksana Skendžić