Zavod za intelektualnu svojinu Republike Srbije i ove godine obeležio je Svetski dana intelektualne svojine, 26. aprila 2023. u prostorijama ove institucije, programom “Žene i intelektualna svojina: ubrzanje inovacija i kreativnosti”. U 2023. Zavod slavi doprinos žena koje su generacijama oblikovale naš svet svojom genijalnošću i kreativnošću.

Prisutnima se uvodnim govorom obratio Vladimir Marić, direktor Zavoda za intelektualnu svojinu, koji se osvrnuo na istoriju obeležavanja Svetskog dana intelektualne svojine i na položaj žena u obavljanju svojih profesija u ne tako dalekoj prošlosti istakavši: “Profesionalne kompetencije i moralne vrednosti moraju biti jedini uslov za zapošljavanje. Ovaj ideal, koji važi danas jednako kao što je vredeo i nekad, prema mom uverenju daleko nadilazi pitanje položaja i uloge žena u jednom društvu. Ovaj ideal predstavlja jedan od temelja društvene pravde i u suštini je prožet pravičnošću i čovekoljubljem u univerzalnom smislu reči.”.

Vladimir Radovanović, pomoćnik Ministra za nauku, inovacije i tehnološki razvoj, između ostalog je naglasio: “Intelektualna svojina predstavlja vrlo važan resurs koji utiče na ekonomsku snagu i konkurentsku poziciju kompanija na tržištu. Kroz zaštitu proizvoda intelektualnog rada, uvećava se vrednost i konkurentnost privrednog društva. Dobar sistem upravljanja intelektualnom svojinom od velike je važnosti, posebno za startape i spinofove kao nova privredna društva. Imajući u vidu da se radi o ključnom resursu savremenih preduzeća u eri ekonomije zasnovane na znanju, koja su u ulozi stvaraoca, ali i korisnika svoje i tuđe svojine, od posebne je važnosti problematika korišćenja intelektualne svojine u komercijalne i konkurentske svrhe”.

Povezana vest:  Projekat Climate Action Project u vaspitno-obrazovnom sistemu Kreativno pero

Dr Aleksandra Ivetić sa Instituta za primenu nauke u poljoprivredi u Beogradu, pronalazač i nosilac više patenata, govorila je o svojim inovacijama i prezentaciju zaključila rečima: “Osnovala sam startap tim i firmu Farma Inova sa ciljem da naši proizvodi budu dostupni na tržištu drugim ljudima i partnerima. To je jedan međunarodni i akademski startap tim. Svi smo potekli sa Univerziteta u Beogradu. Farma Inova je podržana od Britansko-Srpske privredne komore i dobila je status startapa od značaja za Veliku Britaniju”.

Slađana Milojević iz privrednog subjekta „Nonna Handmade“, učesnica WIPO programa za žene preduzetnice u oblasti tradicionalnih tekstilnih proizvoda, pred okupljenim zvanicama je rekla: “Čestitam nam svima ovaj dan, jer je svako od vas na svoj način uključen u njega, kao i naša mala preduzetnička radnja. Sada su tu već četiri generacije, zahvavljujući uključenosti moje ćerke koja radi na ovim našim divnim modelima. Sve je počelo od mojih dede i bake, nane. Ime firme vodi od nje. Kao i svi predmeti, sve stare osnove za rad, stari šnitevi, sve što smo pronašli, našli smo zahvaljujući njima, koji su se bavili ovim poslom na jedan poseban, tradicionalan način”.

Povezana vest:  Anđelina Džoli ipak ne dolazi na Brione

Slavica Ćirić iz Zanatske zadruge „Damsko srce“, korisnik oznake geografskog porekla „Pirotski ćilim“, je u svom izlaganju istakla: “Pirotski ćilim je 2002. godine zaštićen u Zavodu za intelektualnu svojinu, gde je zaštićenkao oznaka geografskog porekla. Krenula sam 2005. godine u istraživanje koje je meni promenilo ceo život. Svoju ljubav sam pretvorila u jedan ozbiljan posao. Ćilim može da se nauči pre svega ako imate mnogo ljubavi za tu oblast. Ako volite svoju tradiciju, i svoj narod. Naravno, i ako bar malo imate umetnički gen i veštinu”.

Ljiljana Matković, vlasnica i direktorka filme EKO TIM d.o.o., dobitnica WIPO nagrade IP Enterprise Medal za 2022. godinu, obratila se rečima: “Želim da se zahvalim Zavodu za intelektualnu svojinu Republike Srbije na nagradi koju sam dobila, jer je ta nagrada dodeljena u formatu napravljenom u saradnji s Udruženjem poslovnih žena Srbije, čiji sam ja dugogodišnji član. Nisam razmišljala o tome da ćemo moje malo preduzeće i ja biti promovisani na ovaj način i na ovakvom mestu”.

Glumica Jelena Ćuruvija Đurica, predsednik Glumačke organizacije Srbije – GOS, u svom obraćanju je rekla: “Zakon o autorskim i srodnim pravima se 2019. godine konačno promenio u korist glumaca i prepoznati smo kao interpretatori. Tada prvi put u istoriji sistema zaštite intelektualne svojine kod nas glumci dobijaju prava na naknadu od kablovskih operatera, televizija i svih onih koji javno saopštavaju naše glumačke interpretacije. Vrlo brzo smo se organizovali čim smo dobili tu informaciju, i u roku od dve godine registrovali smo Glumačku organizaciju Srbije i dobili dozvolu za rad uz veliku pomoć SOKOJ-a i Zavoda za intelektualnu svojinu. Bez njihovog mentorstva, podrške i razumevanja, sigurno ne bismo prošli ovaj zaista veliki put za kratko vreme”.

Povezana vest:  Održana je prva konferencija Najboljih edukatora Srbije “U susret kvalitetnom i inovativnom obrazovanju”

Po završetku obraćanja dodeljene su zahvalnice Zavoda za intelektualnu svojinu.

U 2023. godini, kampanja Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO) je mogućnost da se proslave sve talentovane žene širom sveta i promoviše razvoj ekosistema intelektualne svojine koji će biti sveobuhvatniji i raznolikiji, sa ciljem da se ubrza dolaženje do inovacija, kreativnih rezultata i napredak poslovanja u korist svih. Iako čine polovinu svetske populacije, mali broj žena koristi sistem intelektualne svojine. Zato treba ohrabriti žene da koriste sistem intelektualne svojine, da zaštite i dodaju vrednost rezultatima svoga rada, jer su svi na dobitku tim ogromnim potencijalom talenta.

Foto: Zorica Obradović