Tradicionalna i jedna od omiljenih manifestacija glavnog grada je Beogradski Manifest, koji će biti održan od 19. do 21. maja na Kalemegdanu. Posetioce očekuje pregršt bogatog sadržaja u kome će tokom tri dana moći da uživaju sa svojom porodicom i prijateljima u jednom od najlepših parkova u Beogradu. Radno vreme festivala je u petak od 15 do 21, u subotu i nedelju od 11 do 21 čas, a ulaz za sve posetioce je besplatan.

Deveti po redu Festival manifestacija, destinacija i degustacija vraća se na svoju staru lokaciju, ali ove godine će biti održan u najstarijem delu parka Kalemegdan u čijem središtu je fontana “Ribar”, a u koji se ulazi iz Knez Mihailove ulice. Programski sadržaji festivala će se prostirati duž šetačkih staza parka obuhvatajući i šetalište sa koga se pruža najlepši pogled na Novi Beograd.

Povezana vest:  Milijarda za lokalne zajednice

Beogradski Manifest je jedinstveni porodični festival na kome će tokom tri dana u šest tematskih celina biti ponuđeni zanimljivi sadržaji za sve generacije.

Najveća zona festivala je “Aduti Srbije”, u kojoj će više od 30 opština iz Srbije na maštovit i kreativan način predstaviti svoje kulturno, istorijsko i gastronomsko bogatstvo. U okviru zone „Stvaran svet oko nas“ lepote svoje zemlje predstaviće gosti iz regiona koji će u okviru posebno osmišljenih štandova predstaviti svoju turističku ponudu, ali i autentične nacionalne specijalitete. Od prvog izdanja cilj ovog jedinstvenog festivala je da posetioci, na početku letnje turističke sezone, mogu na jednom mestu da se upoznaju i dožive deo atmosfere sa najzanimljivijih destinacija i manifestacija, a koje mogu da posete tokom godišnjeg odmora.

Svake godine dečja zona „Mašta može svašta“ je najšarenija i najveselija, a ove godine će pored brojnih interaktivnih sadržaja, pozorišnih predstava, dečjih horova, klovnova, štulaša, kostimiranih junaka iz bajki, mađioničara, biti oplemenjena i novim društveno odgovornim akcijama.

Povezana vest:  Adidas i Parley for the Oceans nagrađeni za majicu od reciklirane plastike iz okeana

U okviru „Manifest bazara“ biće predstavljeni brojni izlagači, a posetioci će imati prilike da na jednom mestu vide raznorazne rukotvorine – mala umetnička dela vrednih ruku srpskih domaćica, a u ponudi će biti i ukusni ručno pravljeni domaći proizvodi.

Pored degustacija na štandovima vrednih domaćina, posetioci će u „Relax“ zoni moći da se opuste i sa svojom porodicom i prijateljima uživaju u muzici, ukusnim burgerima i domaćim kobasicama, ali i slatkišima i bogatoj ponudi pića.

Imajući u vidu da manifestaciju poseti veliki broj ljudi posebna pažnja biće posvećena odlaganju iskorišćene ambalaže, a sve u cilju zaštite životne sredine, smanjenja plastičnog otpada i podizanja svesti o značaju reciklaže. Uz podršku kompanije Ball Packaging i u saradnji sa projektom „Svaka limenka se računa“ na licu mesta biće prisutni promoteri sa rančevima za odlaganje iskorišćenih limenki za piće, a biće postavljeno i više kutija za odlaganje ambalaže. Ball Aluminium Cup – čaše napravljene od čistog aluminijuma moći će da se koriste tokom trajanja manifestacije. Aluminijumska ambalaža može da se reciklira 100%, neograničen broj puta sa minimalnim gubicima, a ovom saradnjom želimo da damo primer odgovornog odnosa prema planeti i da podstaknemo posetioce Beogradskog Manifesta na reciklažu.

Povezana vest:  ZdravoRastimo turnir nagrađuje najspremnije osnovce

Značaj festivala za razvoj manifestacionog turizma godinama prepoznaju i institucije, tako da se i ove godine festival organizuje uz podršku Ministarstva turizma i omladine, Turističke organizacije Srbije, JP “Beogradska tvrđava” i Gradske opštine Stari Grad, kao domaćina devetog Beogradskog Manifesta.

Više informacija na:

https://sr-rs.facebook.com/BeogradskiManifest/

https://www.instagram.com/beogradski_manifest/?hl=sr

Foto: Mateja Stanisavljević/ATA Images