Šesnaesti Festival nauke biće održan u novom terminu od 17. do 19. maja na Beogradskom sajmu, besplatno za sve posetioce. Festival će se održati u Hali 4 i biće otvoren svakog dana od 10 do 18 časova.

Mišljenja smo da je u ovom trenutku neophodno deci pružiti podršku kroz manifestaciju koja je oduvek težila promociji i popularizaciji  nauke, kao i naučnog načina razmišljanja kao osnovnih vrednosti jednog društva.

Većina programskih celina najavljenih za originalni termin biće održana u punom kapacitetu zahvaljujući velikom entuzijazmu preko 1.300 učesnika iz 52 naučne i obrazovne institucije. U Ekspertinejdžeri zoni, mladi naučnici i svojevrsni ambasadori nauke, predstaviće svoja dostignuća i znanja stečena tokom školskih časova i vannastavnih aktivnosti, kroz niz naučnih izazova u kojima će pretežno obrađivati teme iz ekologije, geografije, fizike i hemije.  U Zoni interaktivnih postavki posetioci će imati priliku da se upoznaju sa stotinama zanimljivih naučnih tema, kako iz prirodnih, tako i iz društvenih nauka i otkriju zabavno lice nauke uz brojne interaktivne eksperimente. U Maloj zoni posvećenoj deci uzrasta od 5 do 11 godina, mališani će moći da iskažu kreativnost i radoznalost kroz radionice i okušaju se u jednostavnim eksperimentima uz koje će ući u magični svet nauke. Na Naučno-fantastičnoj bini svoje nastupe će imati Majkl Gregori iz Francuske i naš naučni komunikator Milan Popović.

Povezana vest:  RETRO CHIC NOVOGODISNJI BAZAR @ EURO CENTAR, 27-31.12.2012.

Festival nauke će, u saradnji sa Filozofskim fakultetom i katedrom za psihologiju, organizovati i psihološke radionice i predavanja za zainteresovane posetioce.

Besplatno održavanje Festivala nauke za sve posetioce omogućeno je zahvaljujući finansijskim donacijama mnogobrojnih kompanija i pojedinaca koji su se u izuzetno kratkom roku odazvali na apel za pomoć, a posebno Beogradskog sajma kao koorganizatora i velike podrške Festivalu, kao i kompanija Laguna, Infaloom, Titan cementara Kosjerić, Grafix, Bolex Consulting, mCloud, BASF, Schneider Electric, Kefo, Epiroc, Sigma Kula, Traco i Zlatiborac. Donacijom su se priključili i istaknuti pojedinci – Alek Kavčić, Miloš Biković i akademik Nenad Kostić.

Povezana vest:  Radovi na autoputu kroz Beograd, faza 3 i 4

Festival nauke je posle tri godine ponovo pokrenut zahvaljujući generalnom sponzoru, kompaniji NIS, koja je uz festival više od 10 godina. Učešćem na Festivalu, kompanija NIS podržava promociju nauke i obrazovanja kod mladih, kao i inovacije u ovoj oblasti, što između ostalog predstavlja strateške ciljeve kompanije. Festival je podržala i ERSTE banka, tradicionalni sponzor manifestacije kao i Nacionalna Geografija Srbija kao podrška Ekspertinejdžeri zone. Međunarodni program pomogao je Francuski Institut u Srbiji i i Austrijski kulturni forum. Festival nauke se posle više od dve godine ponovo vraća na Beogradski Sajam koji je jedan od pokrovitelja, uz podršku Ministarstva prosvete i kompanija Jaffa i Beko.

Povezana vest:  Granice i osećanja: u kom delu Evrope živimo?

Sajt festivala: https://festivalnauke.rs/

Foto: Oksana Skendžić