Istanbul broji dane do finalne utakmice UEFA Lige šampiona, jednog od najznačajnijih sportskih događaja na svetu, koji će se održati na istanbulskom Olimpijskom stadionu Ataturk 10. juna 2023, a ljubitelji fudbala koji dođu u grad na finale mogu da očekuju mnogo više od ‘zabavnog meča’.

Sa uzbudljivim kulturnim i umetničkim životom, ukusima od kojih polazi voda na usta, istorijskim mestima, jedinstvenom gradskom arhitekturom, živahnim noćnim životom i beskrajnim opcijama za kupovinu, Istanbul će pružiti fudbalskim navijačima fantastično putovanje. Možete provesti nedelju dana u ovoj dinamičnoj metropoli, jednoj od najcenjenijih destinacija na svetu, pre finalne utakmice i istražiti je u potpunosti.

Festival šampiona

Festival šampiona, posvećen finalu UEFA Lige šampiona, biće organizovan u Jenikapiju (Yenikapı) u Istanbulu od 8. do 11. juna 2023. UEFA Ultimate Champions Tournament 2023. biće odigran 9. juna u 16:00 časova uz učešće ambasadora UEFA, a istog dana zvanična turska platforma za promociju turizma GoTürkiye upriličiće nastup 2 DJ seta sa Krisom Lunom B2B Džeausom (Chris Luno B2B Ceaus), Gijomom de Kadebostanijem (Guillaume de Kadebostany) i Lost Frikvensis (Lost Frequencies).

Povezana vest:  Srbi uživaju u vožnji, ali bi radije da ih voze autonomna vozila

Znamenite građevine – bogato nasleđe prošlosti

Istanbul privlači na hiljade turista iz celog sveta svojim znamenitostima i arhitekturom koja odražava njegov multikulturalni identitet i bogatu istoriju. U gradu, koji je tokom istorije zbog svog položaja bio dom brojnih civilizacija, znamenite građevine pokazuju tragove različitih epoha i kultura, od kojih se mnoge nalaze na „Istorijskom poluostrvu“. Okružen sa jedne strane drevnim gradskim zidinama, a sa druge Bosforom, Mramornim morem i Zlatnim rogom, na poluostrvu turisti i putnici mogu videti Hipodrom, Aja Sofiju, cisternu Baziliku, Plavu džamiju, Istanbulski arheološki muzej i Topkapi palatu.

Istanbulske kule su takođe atrakcije koje se ne smeju zaobići. Kula Galata, poznata građevina na horizontu Istanbula, nudi neverovatan panoramski pogled na grad sa svog sprata za posmatranje, dok sa druge strane, Devojačka kula, kultna struktura Istanbulskog Bosfora, omogućava svojim posetiocima da posmatraju prelepi Istanbul sa potpuno drugačije tačke gledišta.

Povezana vest:  MK Group dobitnik originalne medalje sa svetskog prvenstva u Madridu

Jedinstvena mešavina umetnosti i kulture

Istanbul, poznat po svom bogatom istorijskom nasleđu, pravo je bogatstvo za ljubitelje umetnosti, sa svojim muzejima koji kombinuju kulturni duh vremena sa tradicijom, modernim umetničkim galerijama, kulturnim centrima, ulicama u kojima se nalaze umetnici i dizajneri, koncertnim prostorima i uvek – sve većim brojem kulturno-umetničkih manifestacija. Pre nego što posetite Istanbul, pogledajte junske kalendare centara moderne umetnosti kao što su Ataturk kulturni centar (AKM) i Santral Istanbul da rezervišete mesta za različite predstave i događaje, a puls savremene umetnosti možete osetiti tako što ćete posetiti muzeje kao što su Muzej Pera, Muzej Atlas Cinema i Istanbul Modern. 

Povezana vest:  Hali Beri već viđena s drugim muškarcem

Gastro kultura koja ostavlja bez daha svakoga ko je otkrije

Nudeći raspon od stilizovanih trpeza do najjednostavnijih, ali najukusnijih jela, Istanbul je pravi gastro raj za svakog ljubitelja hrane. Posebna turska kuhinja, oblikovana mnogim različitim kulturama koje je Istanbul ugostio tokom vekova, jedan je od glavnih razloga da posetite ovaj grad.

Pravi raj za kupovinu

Sa svojim istorijskim bazarima, luksuznim buticima i dizajnerskim prodavnicama, Istanbul svojim posetiocima pruža bogato iskustvo kupovine. Ukoliko posetite istorijske šoping lokacije kao što su Kapaličaršija i Bazar začina može vas poneti drevni ambijent grada, te možete kupiti suvenire kao što su autentični ručno rađeni tepisi, keramičke pločice i tradicionalne rukotvorine. Takođe možete kupovati i najnovije modne kreacije svetski poznatih dizajnera na Taksimu i Nišantašiju.