Sportski Niš je ovacijama i aplauzom na otvorenoj sceni dočekao i ispratio učesnike šestog panela posebnog programa “Novak Đoković Fondacije” Putem šampiona – trofejnog selektora reprezentacije Srbije u košarci Svetislava Pešića, profesora na Fakultetu sporta i sportskog psihologa Petra Mitića i autorku programa i bivšu Fed Kup reprezentativku naše zemlje Anu Jovanović. Šesta po redu panel-diskusija programa pod naslovom “Uloga trenera u razvoju motivacije kod mladih sportista” zatvorila je međunarodnu naučnu konferenciju “FIS Komunikacije 2023” Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja održanu u Naučno-tehnološkom parku Niš – a po prenesenim iskustvima, znanjima i saznanjima, stručnom sadržaju i zaključcima izvedenim iz prakse i najsavremenije teorije – verovatno jedna od najinspirativnijih i najpoučnijih od nastanka programa!

Posvećen pružanju pomoći roditeljima i trenerima budućih sportista kroz programe edukacije i šire podrške sa ciljem njihovog osnaživanja u ovoj posebno zahtevnoj ulozi, program “Putem šampiona” se i ovoga puta dokazao kao platforma od neprocenjive vrednosti za stručnu diskusiju i razmenu primenljivih preporuka i zaključaka sa i oko sportskog terena, ali i sveta akademije i porodičnog ambijenta. Neki od glavnih zaključaka iz dinamičnog razgovora koji su vodili selektor Pešić, profesor Mitić i autorka projekta Jovanović bili su da za pravilan razvoj mladih sportista na prvom mestu mora da bude porodica, zatim obrazovanje i tek onda sport kojim se bave, sa posebnim naglaskom na važnost kućnog vaspitanja kao preduslova za formiranje pravog sportskog i šampionskog karaktera i ličnosti.

Povezana vest:  Jedinstveni ekološki mural od limenki na EXITU

“Svedoci smo toga da se kroz vreme prioriteti u sportu menjaju. Talenat je svakako važan, ali bez truda, upornosti, razumevanja i pomoći porodice i najbližih – teško je ostvariti sveobuhvatni i trajni uspeh u sportu. Danas postoji više nego ikada ličnosti od važnosti u životima mladih sportista koji bi mogli da utiču na njihovo formiranje – što važnost porodice kao centralnog izvora stabilnosti, podrške i vrednosti čini još većom”, naglasio je selektor Pešić. “Postavka takvog sistema vrednosti danas je pred velikim izazovima, jer se odnos roditelja, dece sportista i samim time i trenera značajno promenio – između ostalog i po tome što je podrška veoma često uslovljena ispunjenjem očekivanja”, kritički je napomenuo profesor Mitić – uz zajednički zaključak panelista da je u tom smislu izuzetno važno imati saglasnost oko postavljanja realnih ciljeva – ali sa svešću da se do njihovog ostvarenja dolazi teško, uz izuzetnu posvećenost i stalni naporni rad.

Povezana vest:  Dani Lepote u Ada Mall-u

Među najvažnijim porukama za roditelje je ta da shvate da – svako treba da radi svoj posao. U njihovom slučaju – to bi značilo da oni treba da se bave vaspitanjem deteta, disciplinom, uvođenjem pravila ponašanja u kući i van nje, da budu podrška i iskazuju poverenje prema nastavnicima i trenerima – a da trenerima prepuste bavljenje trenerskim poslom. Nemešanje u posao trenera – već bavljenje ovim aspektima vaspitanja i pružanje podrške istovremeno na pametan i emotivan način je najbolje što roditelji mogu da učine za svoje dete i trenere – naglasili su panelisti, uz apel zvaničnim institucijama da se što pre učini sve kako bi fizičko vaspitanje moglo svakodnevno da se izvodi u okviru redovnog školskog programa – od najmlađih uzrasta nadalje. “Omogućite deci da slede svoje snove – ali im dajte smernice i stručno vođenje kao najvažniji vid podrške!” istakao je kao sveobuhvatnu preporuku u ime svih panelista i prisutnih selektor Pešić.

Povezana vest:  Počinje druga UNIQA-tna čarolija

“Sadržaj, smisao i vrednost onoga što smo sinoć podelili sa brojnom publikom prisutnom u Naučno-tehnološkom parku Niš i gledaocima koji su šesto izdanje panela uživo pratili putem YouTube kanala Fondacije i vodećih medijskih portala naše zemlje predstavlja izuzetno veliki i važan korak i inspiraciju za dalji razvoj programa “Putem šampiona”. Sigurni smo da će iskustva, zaključci i preporuke koje su neki od vodećih sportskih asova, stručnjaka i naučnih eksperata na svetskom nivou predočili kroz našu platformu od njegovog osnivanja dati pozitivan uticaj ne samo na način na koji roditelji, treneri i deca komuniciraju i grade svoje odnose – već i na metodologiju podrške, rada i saradnje na naučnom i praktičnom nivou, na čemu smo im neizmerno zahvalni”, izjavila je ispred Novak Đoković Fondacije i njenih osnivača autorka programa Ana Jovanović.

Za sve koji žele da se upoznaju sa sadržajem dosadašnjih šest panela projekta “Putem šampiona” preproučujemo da ih pregledaju na YouTube kanalu Novak Đoković Fondacije: https://www.youtube.com/channel/UCct0fYzmhWCzT4JLtMN3v5w?app=deskto

Foto: Dalibor Danilović