U svetu i Srbiji 17. novembra obeležava se Svetski dan prevremeno rođene dece, a ovaj datum ove godine nekoliko medicinskih ustanova koje imaju neonatološka odeljenja u Srbiji dočekaju sa boljom medicinskom opremom neophodnom za zbrinjavanje prevremeno rođene dece.

Kompanija AstraZeneca je u saradnji sa Udruženjem Mali Div, ove godine donirala Klinici za pedijatriju u Nišu dva inkubatora u vrednosti oko 2.600.000 dinara. Na nedavno odigranoj utakmici ABA lige u meču protiv Igokee, Košarkaški klub Partizan nosio je crno-ljubičaste dresove u čast Malih Divova, a Fondacija Mozzart tom prilikom izdvojila je 1.520.000 dinara za novi inkubator za ovu kliniku.

Svaka 11. beba u Srbiji, odnosno 4,000 godišnje, se rodi prevremeno. U Nišu od prosečno 3500 rođenih beba, 500 je rođeno pre vremena. Potrebu za savremenijom opremom, između ostalih, ima i Neonatološki centar Kliničkog centra Kragujevac, koji kao regionalni centar pokriva 30 porodilišta.

Udruženje roditelja prevremeno rođene dece Srbije Mali Div zahvaljuje se svima koji su učinili da Klinika za pedijatriju u Nišu kraj 2023. godine dočeka sa boljom medicinskom opremom. Za osnivače i aktiviste našeg udruženja veoma je važno da se u Srbiji što pre promeni porazna statistika koja ukazuje da se procenat prevremeno rođene dece sa kasnijim dugoročnim zdravstvenim teškoćama kreće od 30 do čak 60%. U tom smislu veoma je važna opremljenost neonatoloških ustanova i centara, kao i podrška roditeljima,” kaže Vera Bikicki Ivezić, predsednica Udruženja Mali Div.

Povezana vest:  5 rasa pasa za koje verovatno nikada niste čuli!

Rezultati ankete u kojoj je učestvovalo preko 500 roditelja iz zatvorene FB grupe Udruženja koja broji preko 9,500 članova, pokazali su da napredni programi razvojne nege nisu dostupni za 82% roditelja. Takođe, 61% odsto roditelja prevremeno rođene dece smatra da im je u periodu nakon prevremenog rođenja deteta ili dece, bila potrebna psihološka podrška, a 68,7% kaže da im ta podrška nije bila dostupna. Na pitanje da li ste dobili dovoljno informacija neposredno posle porođaja 55,4% roditelja odgovorilo je odrečno, a 58,6% ukazalo je da nisu bili zadovoljni načinom na koji su dobijali informacije o zdravstvenom stanju bebe.

Povezana vest:  Izmena režima saobraćaja na "Gazeli" od 1. do 3. oktobra

„Upravo iz tih razloga osnovna aktivnost Udruženja Mali Div je pružanje podrške roditeljima i unapređenje komunikacije između medicinskih radnika i roditelja prevremeno rođene dece, ali sprovodimo i podržavamo i aktivnosti koje se tiču modernizacije opreme i uvođenja novih pristupa u razvojnoj nezi,“ objašnjava Bikicki Ivezić i kaže da su na ovom polju ostvareni neki pomaci, ali da, na primer, kao i pre 15 godina kada je ona prevremeno rodila blizance, posete roditelja Institutu za neonatologiju i drugim neonatološkim ustanovama gde borave bebe nisu moguće vikendom.

„Taj problem konkretno mogu da reše samo resorna ministarstva i to povečanjem broja lekara i sestara. U razvijenim zemljama na intezivnoj nezi na jednu ili dve prevremeno rođene bebe dolazi jedna medicinska sestra, a na posebnoj nezi jedna na četiri. Podaci o tome kod nas nam nisu dostupni, ali iskustvo roditelja koje okupljamo, pokazuje da je to najverovatnije jedna sestra na 20 beba,” kaže predsednica Malog Diva.

Povezana vest:  Belgrade 10k – početak priprema za veliku nike trku

Udruženje je nedavno Ministarstvu zdravlja Vlade Srbije uručilo i Agendu za poboljšanje položaja prevremeno rođene dece i njihovih roditelja u Srbiji u kojoj je ukazano i na tu potrebu. Agendu je na Konferenciji „Ujedinjeni za Male Divove“ krajem prošle godine usvojilo oko 100 stručnjaka i predstavnika organizacija i institucija koji se u Srbiji bave prevremenim rođenjem i potvrdio Stručni savet Udruženja koji čini 11 eminentnih stručnjaka iz oblasti medicine i socijalnog rada.

„Nadamo se da će i resorna ministarstva, kao što to čine privatne kompanije i pojedinci, prepoznati značaj podrške prevremeno rođenoj deci i njihovim roditeljima u Srbiji,“ zaključuje Bikicki Ivezić predsednica Udruženja Mali Div.

Svetski dan prevremeno rođene dece tradicionalno se proslavlja na Institutu za neonatologiju u Beogradu i osvetljavanjem upravnih zgrada i drugih spomen obeležja u gradovima širom Srbije ljubičastom bojom, što je ove godine u odgovoru na poziv Udruženja potvrdilo preko 30 opština.

Foto: Udruženje Mali Div