U raznolikosti koja je specifična za Mediteran, za njegova ostrva i priobalne gradove, izdvajaju se neke destinacije koje su uvek u trendu i koje tokom letnje sezone poseti na stotine hiljada turista iz čitavog sveta Jedinstvene prirodne lepote, bogata istorija i kultura, luksuzni hoteli i gostoljubivi domaćini, hotelijeri i ugostitelji koji će dati sve od sebe da gostima pruže najbolju moguću uslugu – sve ovo je garant da ćete imati odmor za pamćenje.

Svejedno da li želite da se opustite na mediteranskom suncu, da istražujete živopisne gradove ili uživate upoznavajući tamošnju kulturu i degustirajući specijalitete čuvene mediteranske kuhinje, na obalama duž sredozemlja sigurno ćete pronaći mesto za sebe. Otkrijmo zajedno neke od dragulja Mediterana koji su uvek u fokusu putničkih želja jer pružaju nezaboravna iskustva i prosto mame turiste da ih posete ponovo!

Zakintos, Grčka – plaža Navagio i žurke do zore u Laganasu

Biser Jonskog mora, ostrvo Zakintos, dom je nekih od najlepših plaža u celoj Grčkoj, uključujući i Navagio, jednu od najčešće fotografisanih plaža na svetu. Navagio plaža se nalazi na severozapadnoj obali ostrva. Prepoznatljiva je po visokim belim stenama i moru nestvarnih tirkiznih nijansi, a najupečatljiviji prizor bez sumnje je olupina broda koja datira iz osamdesetih godina prošlog veka. Do plaže je moguće stići jedino brodom, što je čini još ekskluzivnijom.

Turisti koji vole da istražuju mogu posetiti tradicionalna grčka sela kao što su Keri i Agios Leon smeštena na jugu Zakintosa. U tavernama koje odišu duhom starih vremena možete probati lokalne specijalitete kao što su skordostoumbi ili ladotiri. Ne treba propustiti ni obilazak Nacionalnog morskog parka Zakintos (na jugoistočnoj obali ostrva), staništa zaštićene vrste kornjača Caretta caretta

Povezana vest:  Konačno zbogom tamnim flekama od akni!

Ako putujete na more zbog dobrog noćnog provoda i žurki do jutra, onda je najbolje da odsednete u Laganasu, najpopularnijem turističkom mestu na ostrvu. U njemu se nalazi obilje barova, klubova i restorana koji će zadovoljiti svačiji ukus. Na Zakintosu često gostuju naše muzičke zvezde, čiji nastupi su upravo u Laganasu, što mesto čini dodatno interesantnim za turiste iz Srbije. Laganas je pozicioniran na južnoj obali ostrva, na svega 7 km od aerodroma.

Belek, Turska – luksuzni hoteli i raj za golfere

Na raskošnoj turskoj obali smešteno je mnoštvo gradova i odmarališta koja nude zaista izvanredne uslove kada je u pitanju letnja turistička sezona. Jedno od luksuznijih letovališta je Belek u Antalijskoj regiji. O tome koliko Srbi vole da putuju u Tursku i Antalijsku regiju najbolje svedoči podatak da je u Antaliji pre nekoliko godina otvoren Konzulat naše zemlje.

Belek je, osim po lepim i uređenim plažama, poznat i po vrhunskoj usluzi i all inclusive hotelima i odmaralištima. Resorti u Beleku pružaju sve što je potrebno za maksimalno komforan i luksuzan odmor, uključujući spa i wellness sadržaje, restorane sa internacionalnom kuhinjom i raznovrsne aktivnosti za sve uzraste. Vrhunski golf tereni po kojima je Belek poznat privlače svetski džet set i ljubitelje ovog sporta iz celog sveta.

Za one koji vole adrenalinske aktivnosti, u okolini Beleka se nalazi Nacionalni park Koprulu Canyon, gde posetioci mogu uživati u raftingu kroz impresivne kanjone i planinske pejzaže. Ljubitelji istorije i arheologije ne bi trebalo da propuste da vide antički grad Perge, udaljen 30-tak kilometara od Beleka.

Povezana vest:  GRAĐANI SRBIJE U NAJMANJOJ MERI ZABRINUTI ZA GUBITAK RADNOG MESTA, POKAZUJE ISTRAŽIVANJE AGENCIJE VALICON

Bez obzira da li tražite opuštajući odmor na plaži ili aktivnu avanturu, Antalijska regija i Belek će, sigurni smo, ispuniti sve vaše putničke želje i pružiti vam nezaboravno iskustvo.

Bodrum, Turska – istorija i hedonizam

Još jedna destinacija za koju nema sumnje da će biti u trendu i u 2024. godini je Bodrum, popularno tursko letovalište na obali Egejskog mora bogate istorije, prelepih plaža i ludog noćnog provoda.

Tvrđava Sv. Petra, podignuta od strane vitezova sa Rodosa u 15v, sa koje puca pogled na luku i okolna ostrva je simbol Bodruma, pa ne propustite priliku da se popnete na nju. Turistima koji žele da uživaju na mediteranskom suncu i leškare na pesku na raspolaganju su brojne plaže, sve savršeno uređene, a posebno se izdvajaju plaže Gumbet i Bitez.

Grad takođe ima živahnu noćnu scenu sa brojnim barovima, klubovima i restoranima koji nude najraznovrsnije specijalitete kako domaće, tako i internacionalne kuhinje. Ljubitelji mora koji žude za avanturama mogu posetiti Turgutreis marinu, iznajmiti brod i zaploviti otvorenim morem ili napravit izlet do obližnjih grčkih ostrva Kos i Leros.

Bodrum je destinacija koja nudi zaista raznovrsne sadržaje i iskustva za sve vrste putnika, od ljubitelja kulture do ljubitelja plaža i noćnog života pa sigurno nećete pogrešiti ako se odlučite za letovanje u ovom prelepom egejskom gradu.

Sicilija, Italija – ostrvo kontrasta, spoj starog i modernog

Najveće ostrvo u Sredozemnom moru, Sicilija, još jedna je top mediteranska destinacija za koju uvek vlada ogromno interesovanje turista koji žude za pustolovinama, upoznavanjem novih kultura i isprobavanjem specijaliteta lokalne kuhinje.

Kao i svuda na Mediteranu, plaže na Siciliji su predivne, pa ne moramo posebno pisati o njima. Međutim, ako od letovanje očekujete mnogo više nego što je kupanje u moru i sunčanje na plaži, Sicilija će definitivno biti pravi izbor za vas. Kao spoj tradicionalnog i modernog ona je neiscrpan izvor inspiracije za sve svetske putnike.

Povezana vest:  H&M NAPOKON OTVORIO PRVU PRODAVNICU U SRBIJI

Krenite od posete Palerma, glavnog grada ostrva koji je po mnogo čemu poseban. Noću neverovatno živog i veselog grada, a danju prepunog turista koji hrle da posete dve najveće znamenitosti – Palatu Normana (današnji Parlament) i katerdralu s kraja 11. veka posvećenu Devici Mariji.

Zapravo, čitava Sicilija je autentična, a ne samo Palermo. Mi vam sugerišemo da nipošto ne zaobiđete grad Sirakuzu u kojem je vreme stalo, idealnog za romantičare i sanjare. Grandiozna katedrala i ostaci starogrčkog grada koji se nekada na ovom mestu razvijao, Arheološki park Neapolis, Apolonov hram i rimske Latomije će vas ostaviti bez daha.

Na Siciliji se nalazi i najveći aktivni vulkan u Evropi, Etna, što je pravi bonus za ljubitelje alpinizma koji imaju mogućnosti da dok su na letovanju upražnjavaju svoj omiljeni sport.

Kontrast staroj Siciliji prave moderni i luksuzni resorti. Ima ih duž cele obale, a neki od najpoznatijih su Veruda Resort (jugozapadna obala), i La Callete Bay (severna obala).

Ukoliko još uvek niste rezervisali vaše novo putovanje a planirate da posetite mediteransku obalu, razmislite o destinacijama koje smo naveli u ovom tekstu. Prethodnih godina su bile u trendu a prema svim pokazateljima i podacima turističkih agencija i ove godine je jako veliko interesovanje za njih. Zato na vreme rezervišite svoje mesto i nećete se pokajati!

Foto: Dimitris Mourousiadis