Povodom Međunardnog dana žena i devojaka u nauci, British Council u Srbiji je objavio četvrtu godinu za redom stipendije u okviru programa Žene u STEM-u koji daje talentovanim naučnicama stipendije, omogućavajući im da steknu postdiplomske kvalifikacije na svetskom nivou u Velikoj Britaniji. Ovaj program osnažuje naučnice u Srbiji da postignu uspeh u karijeri u svojoj zemlji i u međunarodnoj naučnoj zajednici.

British Council ove godine obezbeđuje 900.000 britanskih funti za 25 stipendija za stipendiste iz Turske, Zapadnog Balkana, Centralne Azije i Južnog Kavkaza. Program pruža pristup raznovrsnom izboru od 67 magistarskih programa na pet uglednih univerziteta u Velikoj Britaniji – Univerzitetu BredfordUniverzitetu KranfildUniverzitetu u GlazgovuUniverzitetu Sent Endruz i Univerzitetu Stirling. Po završetku svojih programa i kurseva, naučnice se vraćaju u svoje zemlje da doprinesu STEM sektoru, kao i da dele vredne veze i iskustva iz Velike Britanije.

Povezana vest:  Beogradski latino maraton na Adi Ciganliji

Osmišljen kao prilika za one naučnice koje nisu imale prilike da studiraju u inostranstvu, program daje prioritet kandidatkinjama koji ne bi mogli da priušte obrazovanje u inostranstvu bez ove stipendije. Naglašavajući jednakost, različitost i inkluziju, program pozdravlja prijave naučnica svih uzrasta. Pored toga, kandidatkinje moraju ispuniti uslove za prijem određenog univerzitetskog kursa, uključujući posedovanje odgovarajuće dodiplomske diplome.

Povezana vest:  VICHY DERCOS NEOGENIC - ŠAMPON ZA GUSTINU KOSE

Program Žene u STEM-u stipendistkinjama za akademsku godinu 2024/5 imaće sveobuhvatne beneficije, koje pokrivaju punu školarinu, mesečne stipendije za život, povratne letove u Veliku Britaniju, naknade za vizu i zdravstveno osiguranje, kao i refundaciju za IELTS test ako je potrebno. Dodatna podrška uključuje pokriće troškova vezanih za učenje, kao što su neophodna putovanja u okviru kursa i dodatni materijali.

Prijave se mogu izvršiti direktno preko svakog univerziteta koji nudi željene kurseve. Kandidatkinje mogu da posete vebsajt British Council-a u Srbiji da pristupe kompletnoj listi dostupnih stipendija počevši od kraja januara 2024. Rok za prijavu stipendistkinja na program je 30. april 2024. godine.

Povezana vest:  Novinarke igrale fudbal za pomoć Janji Stamenković

Program Žene u STEM-u naglašava posvećenost British Council da osnaživanje naučnica u oblasti nauke i tehnologije, doprinoseći inkluzivnijoj i raznovrsnijoj globalnoj STEM zajednici. Tokom poslednje tri godine, program je dodelio stipendije za preko 300 žena širom sveta, što predstavlja investiciju koja prelazi 13 miliona britanskih funti.