Zvezda do zvezde, planetarni rekorderi kraljice sportova u trci koju je najteže pobediti, kros buržoazija, suvi kvalitet i sva raskoš ove sportske discipline koja ostavlja bez daha. Svetski šampionat u krosu 30. marta 2024. održaće se u prestonici Srbije. U borbi sa vremenom, stazom i samim sobom videćemo na delu i svetsku rekorderku na 10000 metara, Kenijku Agnes Jebet Ngetich.

Kenijska trkačica na duge staze rođena je 23. januara 2001. Osvojila je dve medalje na Svetskom prvenstvu u krosu 2023. koje je održano u Australiji, bronzu u seniorskoj trci i ekipno zlato. U januaru 2024. popravila je svetski rekord u trčanju na 10 km u Valensiji za 28 sekundi sa vremenom 28:46 u konkurenciji mešovitih parova. Ako se po jutru dan poznaje, tako i po startu takmičarske godine može da se nasluti ostatak sezone za Agnes.

Pred vratima smo Svetskog prvenstva u krosu 2024. Koja su Vaša očekivanja i koji rezultat ciljate u trci?

“Nadam se da ću imati sjajan rezultat i proći kroz Kenijsku trku koja prethodi Svetskom prvenstvu u krosu u Beogradu, a kada stignem u srpsku prestonicu daću sve od sebe da poboljšam bronzu sa Bathursta 2023”.

Kakav je bio period takmičarske 2023, kakvi su rezultati i da li ste zadovoljni postignutim?

Povezana vest:  Šurbatović ponovo predsednik Atletskog saveza Beograda

“Bila je to sveukupno teška godina, koja je počela na visokom nivou, bronzanom medaljom na Svetskom šampionatu u krosu u Australiji. Očekivala sam plasman u prvih pet, podijum je bio moguć i drago mi je što sam uspela. Nakon što sam ušla u tim Kenije na 10.000 m za šampionat u Budimpešti, osećala sam se razočaranom učinkom, pošto sam usled problema sa stomakom ostala bez energije dan pre finala na 10 000 m. Usledila su dva slomljena srca na 10 km, jer Svetski rekordi samo za žene na 5K i 10K iz Brašova nisu sertfikovani zbog kraće staze od 25 metara, a u Lilu na 10 km sam se suočila sa nepovoljnim vremenom. Trenirajući za vreme manje od 29 minuta, istrčala sam 29:24 u Brašovu i 29:26 u vetrovitom i hladnom Lilu, a znala sam da imam svetski rekord u sebi, zato je i došlo do razočarenja jer nije stigao željeni rezultat. Nakon svega toga Valensija i rekord na 10K u januaru 2024. su  mi veoma važni“.

Kakav je plan u nastavku sezone, na kojim takmičenjima ćete učestvovati i šta je krajnji cilj u 2024?

Povezana vest:  Ruskinja Sireva suspendovana zbog dopinga

“Korak po korak… Nadam se da ćemo se kvalifikovati za Svetsko prvenstvo u krosu u Beogradu ovog marta i da ćemo tamo dobro trčati. Duga sezona je pred nama – Olimpijska godina!”

Vaša sportska karijera je izuzetno sadržajna i bogata. Šta je osnovni postulat da sportista bude u takmičarskoj formi toliki niz godina i da napravi sve one rekorde koje ste Vi postavili i napravili?

“Počela sam sa potpuno profesionalnim usavršavanjem 2022. godine, kada sam završila srednju školu i kada sam se preselila iz oblasti Kamvosor u Iten u Keniji. Verujem da moje vreme tek dolazi, jer se talenat i naporan rad spajaju i isplate”.

Kakva su ulaganja u sport, u atletiku u Keniji, kakvi su uslovi za rad i napredovanje sportista, atletičara u ovoj zemlji koja je simbol svetskih rezultata u atletici?

“Mladi sportisti i sportisti u razvoju suočavaju se sa ogromnim izazovima – ishrana, smeštaj, trening, sportska oprema, medicina… Toliko talenata ne uspeva zbog teških uslova i srećna sam što imam podršku Ikaika Sports (moj menadžment) i Adidas Running od 2016, još od školskih dana. Bila sam strpljiva, fokusirana na školu i trčanje koliko sam mogla u okolnostima i ni sa čim nisam žurila. Zahvalna sam što sam povezan sa “Tiropovim anđelima”, organizacijom koju su osnovali kenijski sportisti i porodica pokojne Agnes Džebet Tirop, koja se u bori protiv rodno zasnovanog nasilja. Nadamo se da ćemo zajedničkim naporima donekle olakšati put sledećoj generaciji”.

Šta mislite da je neophodno uraditi kako bi se svest o bavljenju sportom u svetu podigla na viši nivo, jer živimo u vreme video igrica, telefona, otuđenosti?

Povezana vest:  Španovićeva prva u Beogradu, oduševljena atmosferom u novoj dvorani

“Moramo da prenesemo sport ljudima, a ne da čekamo da ljudi dođu u sport. Sport treba da bude pristupačan, zabavan, inspirativan, pokretan zajednicom”.

Kada ste se osećali najlepše i bili srećni ostvarenim rezultatom?

“Najviše lepote nalazim u treninzima, u druženju sa saigračima, u šalama tokom kupanja u ledu, sedenju na suncu, umorna od treninga i posle velikog obroka. Tu je za mene najviše lepote i sa rezultatima koji dolaze nakon perioda izazova, rasta, rešavanja problema. Sve to dolazi sa čvrstom verom kao hrišćaninom i sa jevanđeljskim pesmama u srcu i umu” – zaključila je svetska rekorderka na 10000 m Kenijka Agnes Jebet Ngetich.

Foto: WA