Pored mnogobrojnih obaveza i „moranja” na koje trošimo veći deo svakodnevice, aktivnosti koje nas ispunjavaju zadovoljstvom često ostaju u drugom planu. Ljubiteljima čitanja se neretko dešava da im pored kreveta mesecima stoji fenomenalna knjiga koju nikako da dovrše. Računaju da će imati više vremena kad se završi važan projekat na poslu. A onda dođe novi projekat, deci treba podrška oko škole i ponovo su u začaranom krugu obaveza.

Ako su i vama stvari koje čine život lepšim poslednje na listi prioriteta, vreme je da presložite listu. Trenuci koje odvajamo za sebe nisu luksuz već neophodnost i kada zaboravimo da brinemo o sopstvenim potrebama telo će već naći načina da nam kaže „e, sad je dosta“. Problemi sa spavanjem, hroničan umor, oslabljen imunitet i glavobolje samo su neki od simptoma da ste na putu da pod teretom obaveza „pregorite“.

Povezana vest:  Autentična obuća jedinstvene estetike: nova Camper kolekcija

Zašto ne biste povremeno sami pritisnuli dugme za pauzu koja nam je svima potrebna? Uz prepoznatljivu poruku „Hajde da imamo vremena“, Grand kafa vas podseća da je vreme dragoceni resurs koji treba pažljivo trošiti. Ovog puta, postavite sebi izazov da nađete vremena za hobi, bilo da je u pitanju nova aktivnost ili neka stara, nepravedno zapostavljena pasija.

Zašto je dobro imati hobi

Dekupaž, fotografija, ples, pecanje, kuvanje ili bavljenje astrologijom – svaka aktivnost koja vam pričinjava zadovoljstvo pomoći će vam da se opustite i oslobodite stresa. Hobiji koji razmrdavaju mišiće poput joge, pilatesa, trčanja, pa i baštovanstva pozitivno utiču i na fizičko zdravlje. To važi i za sve vrste sporta.

Pravljenje nakita, šivenje, vez i ostale rukotvorine zahtevaju koncentraciju koja će vam dobro doći u drugim oblastima života, dok aktivnosti koje uključuju kreativno izražavanje, bilo da se radi o slikanju, pisanju ili muzici, dodatno razvijaju kreativnost.

Povezana vest:  Džesika Simpson ima novog momka

Hobiji su takođe sjajna prilika za povezivanje sa drugima koji dele slična interesovanja i obogaćuju društveni život. Ako spadate u zatvorene osobe, časovi salse ili odlazak na planinarsku turu su prilika da se oslobodite u komunikaciji s ljudima i steknete nova prijateljstva.

Bolja organizacija vremena

Da li je vreme odvojeno za hobi luksuz u današnje vreme kada smo opsednuti sve dužim spiskovima obaveza? Naravno da nije. To je suštinska potreba da dozvolimo sebi malo „praznog hoda“, radeći nešto ne zato što moramo, već isključivo zbog toga što nam pričinjava zadovoljstvo.

Iako zvuči kao paradoks, uz hobi ćete verovatno naučiti da bolje organizujete svoje vreme. Kada odlučite da se posvetite nečemu što vas ispunjava i raduje, lakše ćete se izboriti sa digitalnim distrakcijama koje su danas najveći „kradljivci“ vremena. Naučićete i da lakše kažete „ne“ drugima da biste ostali verni sopstvenim potrebama.

Povezana vest:  Najveći svetski sajmovi knjiga 2010.

Zapamtite, kada zanemarite sebe, umor, nezadovoljstvo, tuga i mnoge druge potisnute emocije neće tek tako nestati. Nastaviće da se gomilaju, „kuvaju“ i „ključaju“ dok jednog trenutka ne „eksplodiraju“.

Zato skuvajte kafu i razmislite da li postoji nešto što odavno želite da uradite, što ne zahteva mnogo vremena, truda i novca, a nekako uvek odlažete. Grand kafa vam poručuje da odvojite vreme za aktivnosti koje vam pune baterije, a život čine lakšim i lepšim.

Izazov prihvaćen? Brzo otvorite planer i pronađite vreme za sebe.