Na Adi Ciganliji 13. i 14.jula od 10h do 20h svi zainteresovani građani moći će da obave besplatne dermoskopske preglede mladeža u specijalnim ordinacijama koje obezbeđuju privatnost i udobnost tokom pregleda.

Preglede će obavljati dermatovenerolozi, eksperti u oblasti dermoskopije iz vodećih institucija tercijarne zdravstvene zaštite u Srbiji, a specijalne ordinacije  biće postavljena na početku šetališta na Adi Ciganliji (sa novobeogradske strane). Za pregled nije potrebno zakazavanje, samo lična karta.

Besplatni dermoskopski pregledi kože organizuju se u okviru društveno odgovorne akcije za rano otkrivanje raka kože „Pregled za sve“, koju od 2015.godine organizuju Eucerin Srbija i Fond B92, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije i Udruženja Dermatovenerologa Srbije. Organizatori očekuju da će tokom dva dana besplatnih pregleda na Adi Ciganliji biti pregledano oko 2 000 ljudi.

Povezana vest:  Pils plus VIP karaoke

Na javnim dermoskopskim pregledima koji su u okviru ove kampanje organizovani od 2015.godine pregledano je preko 5.000 osoba, od kojih je 10% je upućeno na dalje konsultacije. Kod 64 pacijenta potvrđen je melanom, najopasniji rak kože koji se brzo se širi, a lako uklanja jednostavnom hiruškom intervencijom ukoliko se otkrije na vreme.

Povezana vest:  Koncern Farmakom se priključio bici za bebe, iz Šapca stižu četiri nove borbene jedinice

Tokom skoro 10 godina trajanja kampanje “Pregled za sve” sproveden je niz aktivnosti informisanja građana o važnosti prevencije i redovnih samopregleda kože, kao i dermatoloških pregleda u cilju sprečavanja raka kože. Istovremeno, za 70  državnih zdravstvenih ustanova u 49 gradova u Srbiji, uključujući najveće zdravstvene centre i zdravstvene ustanove u manjim sredinama koje imaju dermatološke ordinacije, obezbeđeno je 167  ručnih i digitalnih dermoskopa, koji omogućavaju precizniji uvid u promene na koži. Tako je ostvarena nacionalna pokrivenost i dostupnost dermoskopskih pregleda građanima Srbije. Naporedo sa donacijama dermoskopa, za dermatologe širom Srbije organizovane su besplatne edukacije iz oblasti dermoskopije, kojima je prisustvovalo više od 90% dermatovenerologa iz državnih ustanova i privatne prakse širom Srbije.

Povezana vest:  Celebrate Originality - adidas okupio svoje fanove na jednom mestu i otvorio sezonu beogradskog clubbinga velikom žurkom!