Za dosijea Štazija zainteresovano 100.000 ljudi
stasiDvadeset godina posle pada Berlinskog zida i sloma istočnonemačkog komunističkog režima, ne opada zanimanje građana za akte nekadašnje tajne policija.
Prema navodima Ureda za brigu o aktima Štazija (od Državna bezbednost – Staatssicherheit), prošle godine je 102.658 ljudi zatražilo u toj ustanovi uvid u akte koje je o njima vodila tajna policija. To je za preko 25.000 više nego 2008. godine.
Pri tome, dve trećine od ovog broja čine gradani koji su prvi put zahtevali da „zavire“ u dokumentaciju koju je o njima prikupljao Štazi.
Zanimanje medija i naučnih ustanova takođe je veliko – odatle je prošle godine došlo 1.930 zahteva, za četvrtinu više nego 2008.
U Uredu za brigu o aktima Štazija ocenjuju da je to zbog toga što je prošle godine obeležavano više godišnjica u vezi sa padom Zida i slomom istočnonemačkog komunističkog režima.
U arhivima ove savezne ustanove nalazi se 112 kilometara akata, između ostalog 39 miliona pojedinačnih „kartica“ koje je Štazi prikupljala ne samo o disidentima, piscima, umetnicima, naučnicima, već i o „običnim“ građanima o kojima su doušnici dostavljali često i najbanalnije podatke iz svakodnevnog života.
Socijalistička Nemačka Demokratska Republika imala je 16,7 miliona stanovnika. Štazi je imao 91.000 stalno zaposlenih i 189.000 spoljnih saradnika.
U dokumentaciji Štazija bilo je i oko 1,5 miliona fotografija, 164.000 tonskih dokumenata i oko 8.000 kaseta.
Pored toga, u Uredu za brigu o aktima Štazija čuva se i oko 15.000 vreća sa dokumentima koji su iscepani i koji, u okviru velikog projekta u kojem učestvuju istoričari i kompjuterski stručnjaci, treba da budu rekonstruisani.
Povezana vest:  Uskoro više od 3.000 osnovaca u programu Bitka za znanje!