Milo Lompar dobitnik nagrade Nikola Milošević
knjiga_lomparNagrada „Nikola Milošević“ za 2009. godinu dodeljena je Milu Lomparu, autoru knjige „Negde na granici filozofije i literature“, u izdanju Službenog glasnika iz Beograda, saopštio je danas žiri Radio Beograda 2.
Žiri, u kojem su bili Mile Savić (predsednik), Simo Elaković i Jovan Popov, svoju jednoglasnu odluku saopštio je na javnoj sednici koju je direktno prenosio Radio Beograd 2.
U najužoj konkurenciji za priznanje bile su i knjige Irine Deretić „Logos, Platon, Aristotel“ (Plato, Beograd) i Arpada Lošonca „Moć kao društveni događaj“ (Adresa, Novi Sad).
Nagrađena knjiga ima podnaslov „Nikola Milošević kao hermeneutičar“. On je bio prvi predsednik žirija za nagradu Radio Beograda 2 za najbolju teorijsku knjigu, koja se dodeljuje od 2002. godine i koja od pre tri godine nosi njegovo ime.
-Žiri je jednogalasno nagradio Lomparovu knjigu jer je ona bila najupečatljivija i najoriginalnija u autorskom smislu. Pišući o Nikoli Miloševiću kao hermeneutičaru, Lompar je pokazao da suvereno vlada hermeneutičkom metodom i teorijom, kritički otkrivajući delo Nikole Miloševića kako to do sada još nije urađeno – rekao je Mile Savić.
Priznanje „Nikola Milošević“ dodeljuje se za najbolje delo iz oblasti filozofije, estetike i teorije književnosti i umetnosti.
Sastoji se od povelje, kompjuterske konfiguracije (dar Informatike) i novčanog iznosa.
Dosadašnji dobitnici ovog priznanja bili su Milan Brdar, Miloš Arsenijević, Mile Savić, Časlav D. Koprivica, Slobodan Grubačić, Radoman Kordić i Predrag Krstić.
Za 2000. i 2001. godinu, kada nagrada nije bila specifično profilisana, već se odnosila na celokupnu produkciju knjiga, laureati su bili filozof Mihailo Đurić i književnik Vladimir Tasić.
Povezana vest:  Gradonačelnik Radojičić objavio izazov „Drvo za Beograd“ GIZ se prvi odazvao