Zdravlje zuba ne zavisi samo od redovne higijene i poseta stomatologu – ono se gradi svakodnevno i na tanjiru. Hrana koju unosimo ima direktan uticaj na stanje naše usne duplje, jačinu gleđi, otpornost desni i razvoj karijesa. Dok pojedine namirnice doprinose jačanju zuba i prevenciji bolesti, druge mogu ubrzati njihovo propadanje, izazvati upale i stvoriti ozbiljne zdravstvene probleme. U ovom tekstu, otkrićemo koje su to namirnice koje pozitivno ili negativno utiču na zube i zašto je važno napraviti odgovorne prehrambene izbore.

Kalcijum i fosfor – stubovi zdravih zuba

Jedan od ključnih faktora za očuvanje zubne gleđi jeste prisustvo kalcijuma i fosfora u ishrani. Ovi minerali direktno učestvuju u remineralizaciji zubne gleđi – procesa kojim se oštećene površine zuba prirodno obnavljaju. Kada unosimo dovoljne količine mlečnih proizvoda poput jogurta, sira i mleka, zubna gleđ ima priliku da se regeneriše i ojača.

Kalcijum je posebno važan kod dece i adolescenata, jer u tom periodu dolazi do formiranja trajnih zuba i mineralizacije kostiju. U kombinaciji sa fosforom – kojeg ima u mesu, ribi, jajima i orašastim plodovima – formira se snažna baza za čvrste i otporne zube.

Osobe koje ne unose dovoljno ovih minerala izložene su većem riziku od demineralizacije, odnosno slabljenja gleđi, što može dovesti do razvoja karijesa. U takvim slučajevima, kada se zubi već oštete, moderna stomatologija nudi rešenja poput faseta i krunica. Kada je u pitanju hollywood smile cena varira u zavisnosti od zahvata i stanja pacijenta, ali pruža izuzetne rezultate za povraćaj savršenog osmeha.

Povezana vest:  Sa UNIQA osiguranjem – i putuješ i osvajaš!

Hrskave i vlaknaste namirnice koje čiste zube

Jedan od prirodnih mehanizama čišćenja zuba jeste – žvakanje. Konzumacija svežeg voća i povrća koje zahteva intenzivno žvakanje doprinosi mehaničkom uklanjanju naslaga sa površine zuba. Jabuke, šargarepa, celer i krastavac sadrže vlakna koja „stružu“ gleđ bez oštećenja, a istovremeno stimulišu lučenje pljuvačke, koja ima ulogu prirodnog deterdženta u ustima.

Pljuvačka pomaže u održavanju optimalnog pH u ustima, neutrališe kiseline koje razaraju gleđ i ispira ostatke hrane i bakterija. Hrskave namirnice podstiču njeno lučenje i time značajno doprinose zdravlju usne duplje. Osim toga, ove namirnice su bogate vitaminima A i C, važnim za zdravlje desni i regeneraciju epitela.

Vlaknasta struktura hrane takođe jača zubno meso, jer kontinuirano masiranje desni prilikom žvakanja poboljšava njihovu prokrvljenost i smanjuje rizik od parodontalnih oboljenja.

Šećeri i kiseline – najveći neprijatelji zuba

Kada je reč o namirnicama koje treba izbegavati, rafinisani šećeri i kiseline zauzimaju prvo mesto na listi štetnih faktora. Slatkiši, gazirani sokovi, voćni sirupi, ali i prerađeni ugljeni hidrati (poput belog hleba i čipsa), lako se lepe za površinu zuba i brzo fermentišu pod dejstvom bakterija u ustima. Ova fermentacija dovodi do stvaranja kiseline, koja postepeno nagriza zubnu gleđ.

Povezana vest:  Plaćeni program za mlade talente u kompaniji PepsiCo

Zubna gleđ, iako je najtvrđe tkivo u ljudskom telu, nije neuništiva. Konstantna izloženost kiselom okruženju izaziva eroziju, mikropukotine i gubitak minerala. Vremenom, to dovodi do pojave belih mrlja, karijesa i osetljivosti zuba. Nažalost, kada dođe do oštećenja ovog nivoa, ne postoji prirodan način da se on u potpunosti povrati – potrebna je stomatološka intervencija.

Naročito su opasni gazirani napici, jer kombinuju visoku kiselost i šećer. Čak i bezšećerne verzije sadrže fosfornu i limunsku kiselinu, koje razaraju strukturu gleđi. Ako ih već konzumirate, preporučuje se da to bude uz obrok i da nakon toga isperete usta vodom.

Zdravi zubi i lep osmeh

Vitamin D i njegova uloga u zdravlju zuba

Iako se često ne dovodi u vezu sa zubima, vitamin D ima ključnu ulogu u zdravlju oralne šupljine. On omogućava apsorpciju kalcijuma i fosfora iz creva i njihovo pravilno iskorišćavanje u organizmu. Bez dovoljno vitamina D, čak i ako unosite kalcijum, on se ne može efikasno ugraditi u zube i kosti.

Nedostatak vitamina D povezan je sa većim rizikom od razvoja karijesa kod dece i parodontopatije kod odraslih. Takođe, utiče na imuni odgovor, pa osobe sa niskim nivoima vitamina D češće imaju problema sa infekcijama desni i sporim zarastanjem rana u usnoj duplji.

Najbolji izvor vitamina D je sunce, ali u zimskim mesecima i u gradskim sredinama preporučuje se unos putem ribe (losos, skuša, tuna), jaja i obogaćenih mlečnih proizvoda. Dodaci ishrani mogu biti korisni uz konsultaciju sa lekarom, naročito kod osoba koje imaju poznate deficite.

Povezana vest:  Pingvin "Srećno stopalo" otplivao kući

Kafa, crno vino i cigarete

Iako se ne radi o klasičnim namirnicama, navike poput konzumiranja kafe, crnog vina i duvanskih proizvoda direktno utiču na izgled i zdravlje zuba. Kafa i vino sadrže tanine koji se lako vezuju za zubnu gleđ i uzrokuju promenu boje, stvarajući prepoznatljive tamne mrlje koje se teško uklanjaju klasičnim pranjem.

Duvanski dim ne samo da boji zube, već značajno smanjuje dotok kiseonika do tkiva, što usporava regeneraciju i povećava rizik od hroničnih oboljenja desni. Pušači su u većem riziku za gubitak zuba, parodontalnu bolest i usporeno zarastanje nakon bilo kakvih stomatoloških intervencija.

Pored estetskih problema, pomenute navike menjaju i pH u ustima, povećavajući kiselost, što dalje doprinosi demineralizaciji gleđi. Dugoročno, zubi postaju osetljiviji, lomljiviji i podložniji infekcijama.

Zdravlje zuba počinje na tanjiru. Namirnice koje unosimo svakodnevno imaju moć da ojačaju zube ili da ih postepeno oštete. Najbolja strategija je informisani izbor – znajući koje namirnice pomažu, a koje štete, možemo oblikovati ishranu koja čuva osmeh za ceo život. Za još korisnih informacija posetite naš sajt.

Foto: Daniel Xavier