Otvaranje izložbe “Duhovi” Mane Šakić 

spiritsO3ONE u prvoj nedelji februara javnosti predstavlja rad beogradskog slikara Maneta Šakića, koji, posle brojnih izložbi u inostranstvu, organizuje prvu samostalnu izložbu u Srbiji. Otvaranje izložbe je zakazano za ponedeljak, 1. februar u 19 časova, a sama izložba će biti otvorena do 6. februara. 
Posle devet godina provedenih u Madridu, izložba u Beogradu za autora predstavlja veliki izazov. Beogradsku publiku smatra veoma zahtevnom, i najtežom od svih pred kojima je izlagao, a Beograd doživljava kao sredinu otuđenu od svoje suštine. U današnjem svetu materijalnog, Šakić slika duh, nematerijalni deo čoveka, jedino što mu zaista pripada. Prema autorovim rečima, za proces stvaranja umetničkog dela bitna je unutrašnja snaga umetnika, a inspiracija dolazi sama.
-Sledeći romantičku misao o stvaranju harmonije sintezom apstraktnog i konkretnog, lokalnog nacionalnog i opšteg univerzalnog, tražim svoj izraz. Eklektičnim tretmanom istražujem i spajam, gotovo očajnički, naizgled nespojive vrednosti, figurativno, apstraktno, klasično, moderno. Izazivam haos samo kao svedok istine i vremena u kojem živim. Od mirisa Vizantije do pop arta lišenog agresivnog cinizma, želim da u posmatraču paradoksom izazovem dilemu. Tražeći smisao u haosu, stvaranjem u destrukciji, želim da hrabro ukažem na neuništivo i neprolazno. U lavirintu ljudskih zabluda, haotičnoj odi prolaznosti svih oblika, tražim izraz svesti, smisla u bilo kom obliku, i u bilo kojoj dimenziji – izjavio je Mane Šakić.

Povezana vest:  IDEA I BEOGRAĐANI ODABRALI LOKACIJE ZA SREĐIVANJE

Biografija Mane Šakić
Rođen u Beogradu 1971. godine. Diplomirao slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, 1995. godine, u klasi profesora Momčila Antonovića. Živeo i radio u Madridu od 1999. do 2008. godine, kada se vraća u Beograd. Veliki broj samostalnih izložbi u inostranstvu, dok će izložba u O3ONE-u biti prva samostalna u Beogradu.