PEDESETO IZVOĐENJE BALETA „KRALJICA MARGO“

 

Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u utorak, 2. februara (19.30) biće pedeseti put izveden balet „KRALJICA MARGO“  na muziku Gorana Bregovića u koreografiji Krunislava Simića. Dirigent Vesna Šouc. Tim povodom, pre predstave će u Foajeu II galerije (18.30) biti otvorena izložba „Kraljica Margo“. Autor fotografija i izložbe je Srdjan Mihić.

Solisti: Mila Dragičević, Konstantin Kostjukov, Milan Rus, Jovan Veselinović, Jovica Begojev, Aleksandar Ilić, Dušan  Mihailović, Denis Kasatkin, Milica Bezmarević, Tamara Ivanović, Bojana Žegarac, Miloš Kecman.

Povezana vest:  Žizel Bundšen novo zaštitno lice ''Chanela''

Svetska praizvedba baleta „Kraljica Margo“ bila je 1. decembra 2005. Prema poznatom romanu Aleksandra Dime, u koreografiji Krunislava Simića, veliki publicitet ovoj predstavi donela je i nova muzika Gorana Bregovića, koji je 1994. godine komponovao muziku i za istoimeni film.

Naslovnom ulogom u ovoj predstavi, prvakinja baleta Duška Dragičević je obeležila 20 godina umetničkog rada. Kao tumači istaknutih uloga na premijeri su nastupili i Konstantin Kostjukov, Konstantin Tešea, Milica Bezmarević, Svetozar Adamović, Milan Rus, Jovan Veselinović, Dejan Kolarov, Aleksandar Ilić, Nikica Krluč, Bojana Žegarac i Tamara Ivanović. Orkestrom Narodnog pozorišta je dirigovala Vesna Šouc. Predstava ubrzo postaje hit, dobija atribut „neviđenog baletskog spektakla“, a na Dan pozorišta 2006. godine proglašena je najboljom u sezoni. Prvo izvođenje „Kraljice Margo“ van matične scene bilo je na festivalu Iberoamerikano u Bogoti, marta 2008. Iste godine balet je prikazan sa podjednakim uspehom u Solunu. Predstava je 2009. igrana na nekoliko festivala u više gradova Meksika i Španije. Svakim nastupom u inostranstvu, na velikim baletskim scenama, zasijala je puna lepota ovog spektakla. U inostranstvu je odigrana ukupno 15 puta. Od 2007. u naslovnoj ulozi nastupa Mila Dragičević, a uz skoro istu solističku podelu kao na premijeri, u ovoj ulozi su nastupile i Ana Pavlović i Aleksandra Bibić