Romani iz 1970. za izgubljenu Bukerovu nagradu 

book_montageViše od tri decenije nakon što je dobila nagradu Buker (Booker), Ajris Merdok (Iris Murdoch) ima priliku da posthumno ponovi taj uspeh, pošto je jedna od 21 autora čije su knjige iz 1970. u konkurenciji za „izgubljenu“ Bukerovu nagradu. 
Knjige nominovane za nagradu nisu razmatrane za to priznanje, pošto je Bukerova nagrada prvobitno dodeljivana za romane koji su objavljeni u prethodnoj godini. Međutim, 1971. to je izmenjeno i priznanje se počev od te godine dodeljivalo knjigama objavljenim iste godine. 
To je značilo da je veliki broj knjiga objavljenih 1970. zanemareno, a dodela „izgubljene“ Bukerove nagrade pokušaj je da se ispravi taj previd. 
-Naš širi izbor svedoči o tome da je 1970. bila izuzetna godina za beletristiku na engleskom jeziku. Priznanje tim romanima i dobitniku nagrade je davno trebalo da usledi – kazao je književni urednik u odboru za dodelu Jon Trevin (Ion Trewin). 
Pored romana „A Fairly Honourable Defeat“ Ajris Merdok, u konkurenciji za nagradu su, pored ostalih, knjige „The Fire Dwellers“ Margaret Lorens (Laurence), „Bomber“ Lena Dejtona (Deighton), „A Guilty Thing Surprised“ Rut Rendel (Ruth Rendell) i „A Clubbable Woman“ Redžinalda Hila (Reginald Hill). 
Ajris Merdok dobila je nagradu Buker 1978, za roman „More, more“. 
Uži izbor za nagradu biće saopšten u martu. Ime dobitnika biće saopšteno u maju. 
Bukerova nagrada dodeljuje se od 1969. i za nju mogu da konkurišu pisci iz Velike Britanije, Irske i Komonvelta, za dela pisana na engleskom jeziku. 

Povezana vest:  Zaboravljena braća Radovanović