dani_sarajeva_2011

Sutra počinju 5. Dani Sarajeva u Beogradu

Manifestacija „Dani Sarajeva“, koja se peti put održava u Beogradu, počinje sutra, koncertom poznate sarajevske kantautorke Jadranke Stojaković u Domu sindikata, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Stojakovićeva je na konferenciju došla u kolicima, jer ima ozbiljnih problema od posledica povrede koju je zadobila pre dve godine na nastupu u Japanu, a da se ne bi zamarala uoči koncerta, organizatori su zamolili novinare da ne postavljaju pitanja.

Uprkos tome što se njena povreda iskomplikovala u međuvremenu, Stojakovićeva je odlučna da nastupi sutra u Domu sindikata.

Povezana vest:  Gala Borović na London Fashion Weeku

-Obećala sam pre tri meseca i tada sam bila veliki optimista, jer sam prvo mislila da će me srediti Japan, onda me je sredio zemljotres, pa sam nekako uspela da organizujem beg u BiH – istakla je pevačica, koja je 23 godine provela u Japanu.

Ona je objasnila da zbog terapije ne može dugo da sedi pa će na koncertu „biti nemirna“, a posetioce je pozvala da joj se slobodno obrate na koncertu, postavljaju pitanja o svemu, a ona će rado da govori o Japanu, Bosni, muzici.

Povezana vest:  B-boy Cheerito otplesao put u Pariz

Beogradska rediteljka Ljiljana Todorović, čiju će predstavu „Jedan Pikaso“, večeras u Jugoslosvenskom dramskom pozorištu izvesti ansambl Sarajevskog ratnog teatra – SARTR, izrazila je zadovoljstvo zbog poziva da režira u Sarajevu i velikog interesovanja publike.

Komad amričkog pisca Džefrija Hačera, koji otvara pitanje odnosa umetnosti i politike, totalitarne vlasti u najširem značenju, publika će imati priliku da pogleda pre početka zvaničnog programa festivala.

Glavne uloge igraju prvakinja Sarajevskog ratnog teatra Selma Alispahić i proslavljeni glumac iz Skoplja Meto Jovanovski. Predstava je od premijere, u martu, pa do sada već gostovala u Tuzli, Mostaru, Brčkom, a nakon Beograda biće izvedena i u Subotici.

Povezana vest:  Predstava „Prljavo ili čisto – nije isto!” na Dečjem „Imlek” sajmu

Festival „Dani Sarajeva“ u Beogradu peti put organizuje Inicijativa mladih za ljudska prava kao podsećanje na početak opsade Sarajeva devedesetih godina prošlog veka.

Do 7. maja program manifestacije obuhvatiće koncerte trip-hop benda „Velahavle“ i saksofoniste Timura Sijarića, pozorišne predstave rediteljke Selme Spahić – „Kako sam naučila da vozim“, „Usamljeni zapad“ i „Prešućivanje“, zatim komad „Sarajevska pozorišna tragedija“ u režiji Gorčina Stojanovića, filmove sa Sarajevo film festivala, kao i javne diskusije o odnosima Sarajeva i Beograda.