Otvaranje izložbe „Tito foto“

brozU Muzeju 25. Maj, 13. februara u 12 časova biće otvorena izložba „Tito foto“. Izložba će biti otvorena samo do 28. februara, svakog radnog dana, osim ponedeljka, od 10 do 16 časova.
Kako izgledaju svečani dočeci, proslave i daleki predeli viđeni kroz objektiv maršala Tita? Gde je i kako provodio slobodno vreme, sa kim se družio i kako je sve to, čarobnim produžetkom ljudskog oka, aparatom ili kamerom, Josip Broz video!
Javni život Josipa Broza isuviše nam je poznat. Onaj drugi, privatni, ma koliko se propaganda onog vremena trudila da nam ga dočara, još uvek nam izmiče. Za tu vrstu spoznaje materijal koji izlažemo na postavci „Tito foto“ je izuzetno dragocen. To su polaroidi i fotografije čiji je autor Josip Broz a koji su, pre nepunih mesec dana, otkriveni u Muzeju istorije Jugoslavije!! Pronašli smo, u materijalu koji nam je ostao nakon preseljenja Arhiva Josipa Broza 473 filma lajka formata i oko 200 polaroid snimaka koji će biti ne samo interesantni posetiocima ove popularne izložbe nego postati i dragocena građa za dalji rad sociologa, kulturologa, istoričara i dr. utoliko značajniji što je ove godine 30 godina od Titove smrti.
Bavljenje fotografijom Titu je bio i do kraja ostao omiljeni hobi. I pored toga što se njime bavio više od četiri decenije ostao je fotograf-amater, amater u izvornom značenju reči – onaj koji je obožava (etimološki od latinskog amator, „ljubavnik“). 
Kao svi amateri i Tito je imao privilegiju da nema neki poseban, omiljen motiv. Slika sve – morsku obalu, udaljena ostrva, najrazličitije prizore iz prirode, lov, životinje, cveće, predmete u kući; manje ljude − izuzimajući mase ljudi prilikom dočeka; portrete gotovo nikada. Njegov aparat često hvata osoblje, naročito sobarice….
Značajan deo izložbe čine polaroid fotografije. Na ovaj način MIJ se pridružuje inicijativama za očuvanje ovog kultnog fotografskog medija. Tokom 60-godišnje istorije polaroid je svojim vernim korisnicima pružao jedinstveno iskustvo. Kao sredstvo instant fotografije, polaroid se danas smatra pretečom digitalnih fotoaparata. 2008. godine firma Polaroid je prestala da proizvodi pakete s fotopapirom i delovalo je kao da će jedan deo tehničke kulture uskoro postati samo daleko sećanje. Međutim, širom sveta grupe obožavalaca ovog fenomena organizuju izložbe, konkurse i fondacije za njegovo očuvanje. Okupljeni oko inicijative Nemogući Projekat (The Impossible Project) su zakupili su fabriku od Polaroida i najavljuju ponovno pokretanje proizvodnje. 
-O Titu kao umetniku nisam mnogo razmišljao. Rovarim ovih meseci po onome sto se uobičajeno smatra da pripada nekoj od umetnosti (fotografija, film, crteži na marginama i sl.). Za ponešto od toga bi se moglo reći da je amaterski pristojno. Izuzetno retko, slučajnošću ili božijom promisli, nešto ispadne i `ludo`. Ali sve se to ruši i `raste` pred činjenicom da je autor Josip Broz Tito. Više od umetničke vrednosti, tu uzbuđenje izazivaju izabrani motivi na fotografijama, ličnosti ili teme, atmosfera i način na koji, da kažemo, portretiše likove. Jednom rečju, odličan materijal za potpunije poznavanje jedne takve ličnosti kao što je Tito – kustos izložbe Momo Cvijović.

Povezana vest:  Kristofer Nolan planira video igru po filmu Početak