Umetnička kolekcija Majkla Krajtona na aukciji 

michael-crichtonUmetnička dela koja su pripadala pokojnom autoru romana „Park iz doba Jure“ Majklu Krajtonu (Michael Crichton) biće ponuđena na prodaju u maju, saopđtila je aukcijska kuća Kristi (Christie’s). 
Radovi Pabla Pikasa (Picasso), Roberta Raussenberga (Rauschenberg) i Roja Lihtenstajna (Roy Lichtenstein) među delima su iz zbirke, čija se vrednost procenjuje na 20 miliona funti, prenosi BBC News.
Centralno delo na aukciji biće „Zastava“ Džaspera Džonsa (Jasper Jones), koja će u Londonu biti javno izložena posle skoro 20 godina. 
-Uzbuđeni smo što ćemo izložiti izuzetno redak primerak ‘Zastave’ Džaspera Džonsa, jedne od najvećih ikona američke umetnosti – rekao je Bret Gorvi (Brett Gorvey) iz Kristija. 
-Džonsove ‘Zastave’ imale su ogroman uticaj na umetnike širom sveta. To je prizor koji je izmenio tok istorije umetnosti – dodao je. 
„Zastava“, kopija ameri;ke zastave, poslednji put je izložena pre 18 godina, na izložbi pop arta u Kraljevskoj akademiji u Londonu. 
Majkl Krajton, koji je bio tvorac američke serije „ER“, umro je 2008. od raka u 67. godini. 
Njegovi romani, uključujući „Sferu“, „Andromedin soj“, „Mrežu vremena“, „Izgubljeni svet“ i „Stanje straha“, u svetu su prodati u više od 150 miliona primeraka.

Povezana vest:  Dizanje tegova dva puta nedeljno može da pomogne mozgu