Charlene-Wittstock-Prince-Albert-II-of-Monaco

Buduća princeza Monaka u senci Grejs Keli?

Buduća princeza Monaka, olimpijska plivačica Šarlin Vitstok pred sobom ima ne jedan, već dva teška zadatka.

Kao buduća supruga dugogodišnjeg pleboja princa Alberta II, ova bivša olimpijska plivačica rodom iz Zimbabvea koja je odrasla u Južnoj Africi, dolazi na mesto Grejs Keli, čije se venčanje za princa Renijea III 1956. i dalje smatra zlatnim uzorom kraljevskog venčanja.

Osim što se od nje očekuje da potisne sećanje na holivudsku lepoticu, Šarlin će morati i da se izbori sa poređenjima sa nedavno održanim venčanjem britanskog princa Vilijama i Kejt Midlton koje je označeno kao „svadba decenije“.

Svi se slažu da će joj biti prilično teško da zaseni Grejs Keli koja je pre 55 godina ušetala u crkvu u elegantnoj čipkanoj haljini, uvodeći novu eru glamura u malu mediteransku kneževinu, poznatu po luksuznim kazinima i labavim poreskim zakonima.

Premda i dalje žale za Grejs, koja je pre tri decenije poginula u saobraćajnoj nesreći, stanovnici Monaka željno očekuju svoju novu princezu koja je uspela da ubedi 53-godišnjeg Alberta da konačno stane na „ludi kamen“.

Venčanje će trajati ne jedan, već dva dana u dvorcu u kojem članovi vladajuće porodice Grimaldi žive od 15. veka.

Spisak 4.300 zvanica ponajviše nalikuje na listu evropskog džet-seta.

Očekuje se dolazak nekoliko šefova država i krunisanih glava, kao i mnoštvo poznatih ličnosti iz sveta sporta, šoubiznisa i mode.

Povezana vest:  Besplatni dermoskopski pregledi kože u Nišu

Ceremoniji će, između ostalih prisustvovati nemački dizajner Karl Lagerfild, Zzak Rog iz Međunarodnog olimpijskog komiteta, švedski kralj, francuski predsednik Nikola Sarkozi kao i predsednici Libana i Irske.

Za sada se ne zna da li će Sarkozijeva trudna supruga Karla Bruni prisustvovati venčanju.

Kako prenosi agencija AP, 1. jula će biti održano civilno, a narednog dana crkveno venčanje.

Tokom ceremonije, pristup starom jezgru grada biće ograničen, ali će 7.600 stanovnika kneževine moći da prate ceo događaj preko ogromnih video bimova postavljenih ispred palate.

Čuveni francuski kuvar Alen Dikas će servirati jela na gala večeri za oko 500 zvanica.

Dikas, koji ima neverovatnih 19 Mišelin zvezdica, nije otkrio šta će biti na jelovniku, ali je kazao da će to biti lokalni specijaliteti koji će biti posluženi uz šampanjac i južnoafrička vina.

Veličanstveni vatromet će označiti kraj svečanosti za koju su mnogi stanovnici Monaka verovali da neće nikada doći.

„Već dugo sa nestrpljenjem čekamo da se ovo desi. Počeli smo ozbiljno da se brinemo, ali ko čeka taj i dočeka“, kazala je jedna od stanovnica kneževine.

Porodica Grimaldi, jedna od najstarijih evropskih dinastija, je bila često predmet ljubavnih skandala.

Princeza Karolina, nastarije od troje dece Grejs i Renijea, razvela se samo nakon dve godine braka sa francuskim plejbojem Filipom Žinoom.

Nakon što je njen drugi suprug poginuo u brodskoj nesreći udala se za nemačkog princa poznatog po naprasnom karakteru i sklonosti ka alkoholu.

Povezana vest:  Još jedno globalno priznanje za napore na polju ekologije - Kompanija Coca-Cola HBC među najboljima u svetu u očuvanju životne sredine

Albertova mlađa sestra Stefani ima troje vanbračne dece, od kojih dvoje sa svojim bivšim telohraniteljem. Bila je kratko u braku i sa jednim portugalskim cirkusnim akrobatom.

Albert i dvadeset godina mlađa Šarlin Vitstok čine, po mišljenju mnogih, glamurozan i skladan par.

Šarlin je rođena 1978. u Bulavaju, u Zimbabveu, ali se njena porodica preselila u Južnu Afriku kada joj je bilo 12 godina.

Njen otac Majkl je menadžer prodaje, a majka Linet je trener plivanja u penziji. Uz majčinu pomoć, uspela je da dostigne olimpijski nivo i učestvuje na Olimpijadi u Sidneju 2000. gde je predstavljala Južnu Afriku.

Te iste godine osvojila je zlatnu medalju na takmičenju u Monaku gde je zapala za oko princu Albertu koji je i sam svojevremeno učestvovao na olimpijskim igrama.

Šarlin se povukla sa takmičenja 2007, nakon što je prešla da živi u Monako gde se uvek trudila da ne privlači pažnju medija.

Princ Albert je drugo dete i jedini sin princeze Grejs i princa Renijea.

Imao je 47 godina kada je 2005. stupio na presto nakon očeve smrti. Iako je bio u vezi sa nizom slavnih lepotica, uključujući američku glumicu Bruk Šilds i manekenke Klaudiju Šifer i Naomi Kembel, Albert je dugo odbijao brak što je dovelo do zatezanja odnosa sa njegovim ocem i pospešilo glasine da je homoseksualac.

Iako je to nekoliko puta demantovao, glasine o njegovoj gej sklonosti splasnule su tek kada se saznalo da ima dve vanbračne kćerke, Jazmin rođenu 1991. iz kratke veze sa jednom Amerikankom, i Aleksandru rođenu 2003. sa stjuardesom iz Togoa.

Povezana vest:  Schauma nega kose za celu porodicu

Dve devojčice nemaju nikakvih izgleda da naslede presto, budući da ustav Monaka predviđa da „isključivo direktni i legitimni“ naslednici mogu da pretenduju na tron.

Albert i Šarlin su izjavili da žele da osnuju porodicu.

„Oduvek sam želela da imam svoju decu. Nadam se da će se to desiti u narednih nekoliko meseci ili godina“, kazala je nedavno buduća princeza Monaka u intervjuu za francusku televizju.

Sa plavim očima i zlatnim loknama, Šarlin Vitstok mnoge podseća na princezu Grejs. Ipak, dugo se u početku borila da dostigne njenu legendarnu eleganciju, a neka od njenih prvih pojavljivanja u javnosti okarakterisana su kao modni fijasko.

U pomoć joj je priskočio Djorđo Armani koji je od nje uspeo da napravi novu modnu ikonu. Zato nikog nije iznenadilo kada je čuveni italijanski dizajner dobio zadatak da kreira njenu venčanicu.

Organizatori venčanja su se obavezali da će ceremonija proći bez preterivanja i kiča koji su pratili britansko kraljevsko venčanje, svojevrski medijski cirkus koji je pratilo više od dve milijarde gledalaca.

Prodavnice u Monaku će prodavati svega nekoliko odabranih i od prinčevske porodice odobrenih suvenira, kao što su porculanski predmeti sa imenima prinčevskog para, ali bez njihovih fotografija.