Tesla_Zemun

Obeležen Dan nauke na godišnjicu rođenja Nikole Tesle

 

Dan nauke, koji se u Srbiji obeležava na  dan rođenja Nikole Tesle, 10. jul obeležen je danas svečanom akademijom u zgradi opštine Zemun sa koje je poručeno da će obeležavanje ovog dana ubuduće biti tradicionalno kako bi se skrenula pažnja na značaj Teslinog rada.

Predsednica Organizacionog odbora manifestacije „Teslin dan“ Olga Zorić pozvala je i druge gradove u Srbiji da ubuduće obeležavaju dan rođenja Nikole Tesle koji je prošle godine zvanično proglašen Danom nauke u Srbiji.

Ona je kazala da će u opštini Zemun tokom dana različitim manifestacijama biti skrenuta pažnja na Teslin rad i dodala da će biti prkazane makete aviona, brodova i automobila na daljinsko upravljanje na Zemunskom keju, a biće organizovana i izložba neobjavljenih fotografija Tesle u Galeriji Kule Gardoš.

Povezana vest:  BAFE konkurs za modne dizajnere otvoren do 10 aprila

Član organizaciog odbora obeležavanja tog datuma Goran Peruničić kazao je da će ova manifestacija na prvom redovnom zasedanju Skupštine opštine Zemun biti uvrštena u tradicionalne manifestacije po čemu bi se Zemun svrstao u red graova poput Filadelfije, Njujorka, Zagreba, Perta i ostalih gradova koji obeležavaju dan rođenja Nikole Tesle.

-Sledeći korak organizaciog odbora je osnivanje fonda Nikole Tesle koji će pre svega imati za cilj promociju nauke , edukaciju i da pomaže i nagrađuje mlade istraživače i pronalazače – kazao je Peruničić.

On je kazao da će organizacioni odbor predložiti da jedan od mostova u Beogradu ponese ime Nikole Tesle, kao i da se pokrene inicijativa o izgradnji Teslinog tornja.

Povodom Dana nauke Srbije i godišnjice rođenja Tesle, delegacije JUPIN-a i Akademije inovatora i naučnika položile su, u podne, cveće i vence na spomen bistu Nikole Tesle ispred Elektrotehničkog  fakulteta

Povezana vest:  Cirque du Soleil dovodi senzacionalni Saltimbanco u Beograd, karte puštene u prodaju

Večeras će, povodom dana nauke, na Kolarčevom narodnom univerzitetu biti održano „Veče sa zvezdana“ na kome će astrofizičar Goran Pavičić povesti posetioce na misteriozno putovanje kroz svemir. Istovremeno će biti otvorena izložba pod nazivom „De Revolutionbus“ na kojoj će fiksnim i pokretnim slikama biti prikazan razvoj nauke kroz istoriju od 1500-te godine.

Dan nauke obeležen je još nekim manifestacijama u Beogradu. Na sednici Vlade Srbije, odžanoj 26. avgusta prošle godine odlučeno je da se dan rođenja Nikole Tesle, 10. jul, proglasi  danom nauke u Srbiji. Naredni korak u promociji ovog dana, predstavljaće pokretanje inicijative pred Ujedinjenim nacijama da se dan rođenja jednog od najvećih naučnika proglasi kao Dan nauke i u svetu.

Povezana vest:  Otvoren 23. McDonald's restoran u Srbiji

Nikola Tesla, jedan je od najpoznatijih svetskih pronalazača i naučnika u oblasti fizike, elektrotehnike i radiotehnike. Najviše je doprineo nauci i tehnološkom progresu sveta kao pronalazač obrtnog magnetnog polja, indukcionog motora, polifazne naizmenične struje, generatora i kompletnog sistema proizvodnje i distribucije električne energije.

Po njemu je jedinica međunarodnog sistema jedinica dobila naziv – mera za magnetnu indukciju „tesla“. Konstruisao je generator struja visoke frekvencije i napona, danas poznat pod različitim nazivima (Teslin transformator, transformator bez jezgra, Teslina zavojnica, ili Teslin kalem).

Tokom svoje karijere patentirao je oko 250 izuma u Americi i zemljama širom sveta. Rođen je 10. jula 1856. godine u Smiljanu, školovao se u Austriji i, kasnije, Austrougarskoj monarhiji.