most_na_adi_radovi_setnja

Najviše građana predložilo ime – „Most na Adi“

 

Najveći broj građana koji su tokom proteklog vikenda obišli novi most na Savi, predložio je da njegovo ime bude jednostavno – „Most na Adi“, sopšteno je danas iz opštine Novi Beograd. Od 65.000 građana koji su obišli most, predlog za ime dalo je ukupno njih 13.774, a ime „Most na Adi“ predložio je 3.341 Beograđanin.

Drugo ime na listi je „Harfa“ sa 1.038 glasova, zatim slede predlozi da novi most dobije ime pokojnog patrijarha Pavla, za šta se odlučilo 813 građana, dok je njih 611 predložilo ime ubijenog premijera Zoranja Ðinđića. Da most treba da ponese ime teniskog asa Novaka Ðokovića smatra 541 građanin, dok je 377 glasova ubeleženo na ime „Beogradski most“, a 365 za „Ðilasov most“.

Povezana vest:  Akcija Dijabetološkog saveza Srbije "SIGURAN GLAS"

Nešto više od 300 predloga glasilo je na ime Nikole Tesle i na nazive „Lepeza“ i „Žirafa“, dok je ime generala Draže Mihajlovića predložio 251 posetilac mosta. Sa 189 glasova, na 12. mestu na listi našao se nobelovac Ivo Andrić, a iza njega pokojni gradonačelnik Beograda Nenad Bogdanović, dok je preostalih 4.952 građana davalo druge predloge, koji, međutim, nisu bili masovni.

Lista sa predlozima građana uskoro će biti dostavljena Komisiji za imenovanje ulica i trgova, koja će na osnovu najčešćih predloga i „pravog razloga“ dodeliti ime novom mostu, ali tek kada bude završen. Osim predloga koje su evidentirale opštine Novi Beograd i Čukarica, Komisija će svakodnevno primati i predloge svih građana i udruženja, rekao je Tanjugu predsednik tog tela Slobodan Stanimirović.

Povezana vest:  Ana Pakin i Stiv Mojer postali roditelji

On je rekao da je Komisija do sada dobila dva ista predloga da se most nazove „Beogradska harfa“, a dali su ga Društvo dramskih umetnika Beograda i jedan građanin. Komisija će primati i razmotriti sve predloge koji stignu na njenu adresu – Trg Nikole Pašića 6, dodao je Stanimirović.

On je objasnio da će Komisija „kumovati“ mostu po istim kriterijumima kao u slučaju imenovanja ulica i trgova.

-Ako most dobije ime po nekom pojmu mora postojati jasno objašnjenje zašto je tako, dok u slučaju dodele imena po nekoj poznatoj ličnosti, mora da prođe tri godine od njenog upokojenja – naveo je on i dodao da je jedini izuzetak napravljen kada je patrijarh Pavle, odmah nakon smrti, dobio bulevar sa njegovim imenom.

Povezana vest:  Amal Kluni predavaće na Univerzitetu Kolumbija

Ličnost po kojoj bi most dobio ime mora da bude neko ko je svojim delom zadužio Beograd, državu i narod, istakao je Stanimirović. Most na Adi Ciganliji dugačak 969 metara i širok 45 metara i sa pilonom visokim 200 metara, spojio je novobeogradsku i čukaričku obalu Save 8. avgusta. Za saobraćaj bi trebalo da bude otvoren 15. decembra ove godine, do kada će biti izgrađen deo pristupnih saobraćajnica, a kompletno završen tokom 2013. godine.