help

Crna kućepaziteljka tuži autorku bestselera “Posluga“

Afroamerička kućepaziteljka zatražila je od suda da ponovo razmotri njenu tužbu protiv autorke bestselera “Posluga“ (The Help) Ketrin Stoket, po čijem je romanu snimljen istoimeni bioskopski hit, da je bez odobrenja jedan lik u romanu zasnovala na njoj.

“Posluga“ je priča o odnosima belih porodica u Misisipiju i crnih žena koje su tokom šesdesetih godina prošlog veka radile za njih. Roman je pretočen u film koji je premijerno prikažan prošle sedmice i koji je za prvih nedelju dana zaradio 26 miliona dolara i bio drugi na listi najgledanijih.

Povezana vest:  Pijanista napravio portret Jovana Memedovića od odbačenih plastičnih flaša u reci

Ejblin Kuper, koja radi za brata Stoketove, tvrdi da je lik u romanu Ejbilin zasnovana na njoj i zahteva 75.000 dolara nadoknade, preneo je AP.

Ketrin Stoket tvrdi da, osim sličnosti u imenu, lik Ejbilin nije zasnovan na Kuperovoj. Autorka je navela da je Kuperovu srela svega nekoliko puta ali da je zahvalna što radi kod njenog brata jer je njegova deca mnogo vole.

Povezana vest:  Britanska princeza Kejt jedva čeka da postane mama!

Sudija u Džeksonu je početkom sedmice utvrdio da je slučaj zastareo jer je prošlo godinu dana od kada je Stoketova dala Kuperovoj kopiju romana da pročita.

Advokati Kuperove smatraju da je odbrojavanje trebalo da počne od trenutka kada je Kuperova pročitala knjigu u leto 2010. godine i naveli su da je primerak koji je njihova klijentkinja dobila bio rukopis a ne otkucana verzija, što je otežalo čitanje romana.

Povezana vest:  Obradujte voljene osobe neodoljivim mirisnim notama