prva_pomocPolicija od 1. oktobra kažnjava za komplete prve pomoći

Vozači u Srbiji od 18. septembra moraju da imaju u svojim vozilima nove komplete prve pomoći, a policija će od 1. oktobra početi da kažnjava za nepoštovanje te obaveze, rečno je danas u Upravi saobraćajne policije.

-Saobraćajna policija će, kao i do sada kada su novi saobraćajni propisi u pitanju, u početku samo kontrolisati i upozoravati vozače na nepravilnosti – izjavio je načelnik Uprave pukovnik Dragiša Simić.

Pukovnik Simić je kazao da će vozači bez novih kompleta prve pomoći od 1. oktobra morati da plate 5.000 dinara za mandatnu kaznu, na licu mesta.

Povezana vest:  Princeza Katarina obradovala cvećem dame u Domu za stare „Bežanijska kosa“

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Stojadin Jovanović je rekao da su raščićene sve dileme oko toga da li se mogu pojedinačno dopunjavati elementi tih kutija kada se potroše.

Direktor Jovanović je kazao da svaki element koji se dopunjuje mora da odgovara standardu, na primer, ukoliko je reč o zavoju mora da bude odgovarajuće dužine, širine i važećim rokom trajanja.

-Svi vlasnici vozila od 18. septembra moraju imati nove komplete sa elementima predviđenim propisanim standardom – 12 elemenata je za kutiju A odnosno motocikle, a 18 za automobile, teretna vozila i autobuse – rekao je Jovanović.

Povezana vest:  Svetlosna čarolija i ove godine u Beogradu i Novom Sadu u okviru Kineskog festivala svetla

Jovanović je podsetio da je Agencija za lekove objavila spisak proizvođača kompleta prve pomoći u skladu sa propisanim standardom i pravilnikom.

Komplet prve pomoći za automobil sadrži zavoje, sterilne gaze, flastere, makaze, igle, pvc kese i rukavice za jednokratnu upotrebu, kao i izotermalni prekrivač, sredstvo za davanje veštačkog disanja i uputvo za davanje prve pomoći.

Komplet za motocikle ima nešto manje medicinskih sredstva za pružanje prve pomoći.

Sastav kompleta za pružanje prve pomoći odobrila je Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije.

Povezana vest:  Hajde da obeležimo Svetski dan životinja i sakupimo 100 tona hrane!

Vozači mogu da koriste komplete prve pomoći sedam prozivođača čiji proizvodi zadovoljavaju standarde, a to su „Karan Co.“, „Galenika“, „MBS Tehno d.o.o.“, „Mediteks A.D.“, „Tosama d.d.“, „Evropa lek d.o.o.“ i „Altios.d.o.o“.

Novi kompleti za pružanje prve pomoći mogu se kupiti u Auto moto savezu Srbije (AMMS) – u po ceni od 2.450 dinara za putnička vozila, dok kompleti za motocikle koštaju 200 dinara manje.

Sastav kompleta za pružanje prve pomoći je propisan standardom SRPSZ.B2.001 i odgovara Pravilniku o tehnickim uslovima vozila.