DNK ZA GINISA - Mladi naucnici posto su napravili lanac potpisuju se na isti

U Beogradu napravljen DNK za Ginisa!

Dva dana uoči Noći istraživača, na Trgu republike u Beogradu, napravljen je najduži origami model DNK lanca koji bi trebalo da uđe u Ginisovu (Guinness) knjigu rekorda.

Tvorac origami modela DNK i čuveni bioinformatičar, prof. Aleks Bejtmen (Alex Bateman) bio je kontrolor akcije sklapanja najdužeg lanca DNK. Pored njega, obaranje rekorda je kontrolisala i prof. dr Gordana Matić, naučnik i predavač, koja je mnoge generacije studenata uputila u tajne molekula DNK.

„Više od dva sata su istraživači iz Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, njihove kolege naučnici, studenti, učenici osnovnih i srednjih škola i prepodnevni šetači kroz centar Beograda sklapali model DNK od šarenih papira.

Povezana vest:  Braun samoinicijativno povlači ograničeni broj proizvoda Braun Satin Hair 3 Airstyler

Svi zajedno napravili smo lanac 247,44m i tako ispunili uslov za obaranje Ginisovog rekorda“ rekla je prof. dr Sonja Pavlović, naučna savetnica IMGGI i glavna koordinatorka projekta Noć istraživača.

DNK ZA GINISA - Clan komisije meri duzinu DNK lanca

Za tačno dva dana, pod sloganom „povod za pametan provod”, napoznatiji domaći istraživači na 10 lokacija u Knez Mihailovoj povešće posetioce u šetnju sa naukom.

Povezana vest:  Savršeni spoj urbanih i elegantnih komada u novoj PATRIZIA PEPE kolekciji

Bašta Platoa biće mesto za sastanak na brzaka. Dobre vibracije obezbediće sastav MistakeMistake a jezikom hemijskih formula posluživaće se piće iz naučnog kafea.

Filmski festival, sa 15 naučnih filmova, okupiraće pažnju radoznalih.

Evropsko ćoše, u Francuskom institutu i Biblioteci grada Beograda, za sve one takmičarskog duha sprema zabavni naučni kviz.

Potpuno besplatno u centru grada, od 18 sati pa sve do ponoći, posetioce očekuje drugačiji provod ovog petka uveče.

U Srbiji će se drugu godinu za redom održati Noć istraživača, inicijativa Evropske unije koja ima za cilj da afirmiše domaće istraživače, predstavi šta oni rade i podstakne mlade da se opredele za istraživačko-naučnu karijeru.

Povezana vest:  31.AMSTEL FASHION WEEK, Revija modnih aksesoara za pse “Najbolji prijatelj”, Nivea Soft predstavila kolekciju londonske kreatorke Nicole de Main (FOTO)

Projekat „Researcher’s night” – “Noć istraživača” pokrenut je na evropskom nivou 2005. godine. Od tada se ova manifestacija održava svakog četvrtog petka u septembru.

Prošle godine održana je u 33 evropske države i 200 gradova, sa ciljem da omogući posetiocima da bolje upoznaju glavne aktere – istraživače, ali i da ih ohrabri da samostalno istražuju.

Svi sadržaji su besplatni.