coffeeSTANOVNICI SRBIJE NAJSTRASTVENIJI LJUBITELJI KAFE U REGIONU

U svetu se godišnje popije 400 milijardi šoljica kafe, što samo pokazuje koliko je ovaj napitak postao sastavni deo naše svakodnevice. Prema Nescafé Dolce Gusto(GfK Beograd)* istraživanju, koje je sprovedeno krajem prošle godine, ni stanovnici Srbije ne zaostaju za ovim trendom. Kao najstrastveniji ljubitelji kafe u regionu, gotovo 70% građana Srbije pije i nekoliko šoljica kafe dnevno. Gorku ili slatku, toplu ili hladnu, piju je uglavnom iz zadovoljstva i užitka, ali i zbog druženja. U svakodnevnom životu naših sugrađana, kafa je postala deo nezaobilaznog rituala i navike.

Veliki umetnici, kao što su Bah i Betoven smatrali su kafu vrstom inspiracije, dok je Onore de Balzak, poznat po tome što je radio i po dva dana bez prestanka, koristio kafu kako bi ostao budan a spisi tvrde da je konzumirao čak šezdeset šoljica kafe dnevno. Danas je kafa postala neizostavni deo našeg načina druženja, što potvrđuje fraza „’ajmo na kafu“ koja označava poziv na druženje, i način da sa nekom bliskom osobom provedete deo svog slobodnog vremena.

Povezana vest:  Alta banka od sada i u Vršcu

Prema Nescafé Dolce Gusto (GfK Beograd) istraživanju, više od polovine ispitanika u Srbiji uvek započinje dan kafom, uglavnom toplom, kako bi im dala energiju za novi dan. Kafu sa ili bez mleka, u velikoj ili maloj šolji, jaču ili slabiju, više od 82% ljubitelja kafe pije kod kuće ili na poslu, kao prvi napitak i deo jutarnjeg rituala. Oni koji prvu jutarnju kafu piju na poslu, ovo vreme koriste za ćaskanje sa kolegama i pripremu za početak radnog dana.

Povezana vest:  Zašto žene ređe doživljavaju orgazam od muškaraca

Od ljubitelja kafe u regionu građane Srbije izdvaja podatak da dve trećine stanovnika pije kafu u popodnevnim časovima i to iz čistog zadovoljstva i uživanja. U kafićima biramo instant kafu pre nego domaću, zbog većeg izbora ukusa i načina pripremanja.

Dok se u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini kafa gotovo nikada ne pije hladna, u Srbiji više od polovine ljubitelja ovog napitka konzumira kafu i u hladnoj varijanti. Kada je reč o kupovini kafe, ljude u Srbiji najviše zanima odnos cene i kvaliteta, zatim preporuka prijatelja, pa tek onda raznovrsnost i dostupnost.

Kafa ili na arapskom „kaweh“ (jačina ili snaga), nije samo tamni napitak koji gotovo svi pijemo, ona se u pojedinim kulturama smatra afrodizijakom, pa zaljubljeni parovi ispijanju kafe pristupaju kao svojevrsnom ritualu.

Povezana vest:  NIVEA krema - limitirano izdanje za magične trenutke nege

Danas su mnogi znalci i stručnjaci posvetili čitav život kafi, pa širom sveta postoje brojne institucije koje se bave njenim izučavanjem. Iz kafe se može izdvojiti blizu 1.500 različitih supstanci, a tokom njenog pripremanja dešava se čak 13 različitih fizičkih i hemijskih procesa. Krajnji ukus, izgled i sastav zavise od toga gde je, u kakvoj klimi i na kakvom zemljištu kafa uzgajana, ali i kada i na koji način obrana.

Da smo jedna od nacija koja strastveno voli ovaj čuveni napitak, pokazuju i podaci koji govore u prilog tome – građani Srbije u proseku piju 2,5 šoljice kafe dnevno.

Nescafé Dolce Gusto (GfK) istraživanje urađeno je u periodu od novembra do decembra 2010. godine, na nacionalno reprezentativnom uzorku od 1.000 građana cele Srbije.