Dan materinjeg jezika

002Dan maternjeg jezika obeležava se 21. februara širom sveta, a u kod nas će biti obeležen danas u Tršiću, rodnom mestu Vuka Stefanovića Karadžića.
Generalna skupština UNESKO-a odredila je 1999. godine 21. februar za Dan maternjeg jezika u znak sećanja na studente koji na taj dan 1952. ubijeni u Daki u Istočnom Pakistanu, današnjem Bangladešu, zbog protesta što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični.
Međunarodni dan maternjeg jezika učenici lozničkih osnovnih i srednjih škola obeležiće u nedelju kod Vukove spomen-kuće. Mladi Lozničani će govoriti stihove, brzalice, zagonetke, pripovetke i basne kojima će ukazati na lepotu maternjeg jezika. 
Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i Pokrajinski sekretarijat za kulturu obeležiće Dan maternjeg jezika u ponedeljak na svečanosti u Palati Srbija.
Zvanicama će se obratiti ministar Svetoar Čiplić i pokrajinski sekretar Milorad Đuriuć, o jeziku će govoriti dobitnica NIN-ove nagrade za roman godine Grozdana Olujić, a učenici Karlovačke gimnazije izvešće scenski prikaz „Neka tvoja reč bude čista“.
U okviru proslave, 7. marta u Bitef tetru biće izvedena predstave „Alegorija“ koju se realizovala pozorišna grupa Studio u saradnji sa Pozorištem mladih Novi Sad i Art klinikom, pod pokroviteljstvom
Ministarstva za ljudska i manjinska prava.
U predstavi se govori na pet jezika: srpskom, slovačkom, rusinskom, romskom i mađarskom.
-Beogradska premijera ove nesvakidašnje predstave se poklapa i sa završetkom upisa u posebne biračke spiskove nacionalnih manjina, koji traje do 9. marta 2010. godine – saopštilo je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

Povezana vest:  Šta je sa Selindžerovom zaostavštinom