Vise od tri tone leda otopilo se za dva danaLedena kocka teška više od tri tone otopila se u naselju Belville za samo dva dana!

Za samo dva dana od postavljanja, otopila se više od tri tone teška Ledena kocka koja je bila izložena na promenadi između zgrada Mimoza i Ljubičica u naselju Belville.  Kocka je postavljena sa ciljem da se javnosti skrene pažnja na posledice globalnog zagrevanja. Projekat je realizovala kompanija Blok 67 Associates u saradnji sa časopisom National Geographic Srbija, uz podršku Ministarstva za zaštitu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja.

Povezana vest:  U Lidlovoj prazničnoj ponudi i ove godine visokokvalitetne igračke

Ledena kocka otopila se za tačno dva dana, 19 sati, 48 minuta i 13 sekundi , a pošiljalac SMS-a koji je bio najprecizniji u proceni vremena potrebnom za otapanje Ledene kocke je nagrađen debitnom karticom sa 100.000 dinara. Vremenske prilike tokom dva dana otapanja bile su raznolike, a Ledena kocka odolevala je temperaturama u razmaku od nula do 23 stepena odnosno prosečnih 13 stepeni Celzijusovih i obilnoj kiši koja je padala u četvrtak.

Povezana vest:  Medica Aesthetica - Za pun sjaj lica i tela

Tokom trajanja ove atraktivne akcije, u naselju Belville organizovane su i ekološke radionice koje su se bavile temama topljenja leda, zagrevanja atmosfere i emisije ugljen dioksida. Edukaciji su se odazvali brojni učenici osnovnih škola koje su prepoznale značaj edukacije mladih naraštaja o aktuelnom problemu globalnog zagrevanja. Kao zaključak nameću se činjenice da se više od tri tone leda otopilo za samo 67 sati odnosno da su temperature varirale od prolećnih do zimskih u roku od samo dva dana. Organizatori se nadaju da je akcija građanima donela nova saznanja i da će u budućnosti biti ulagani veći napori u očuvanje planete. Istovremeno, Ledena kocka je pokazatelj da se na temperature ne može uticati, ali da se globalno zagrevanje može usporiti ukoliko čovečanstvo počne da preduzima adekvatne korake.

Povezana vest:  Imenovan novi član Izvršnog odbora Banca Intesa

Naselje Belville je često domaćin edukativnih manifestacija i događaja koji okupljaju veliki broj posetilaca.