Logo Za zene u nauci Srbija

Šansa za mlade naučnice u Srbiji

PRODUŽEN KONKURS ZA STIPENDIJE „ZA ŽENE U NAUCI“

Konkurs za Nacionalne stipendije „Za žene u nauci“ namenjen mladim ženama koje se bave naučno istraživačkim radom, produžen je do 15. novembra 2011. godine. U Srbiji će ove godine biti dodeljene tri stipendije, svaka u iznosu od 5 hiljada evra u dinarskoj protivvrednosti.

Konkurs koji je raspisan pre dva meseca, otvoren je za mlade naučnice do 35 godina starosti, na doktorskim ili postdoktorskim studijama u oblasti prirodnih nauka, a uslov je da svoj naučno istraživački rad sprovode u Srbiji. Stipendije imaju za cilj da podstaknu dalje naučno i profesionalno usavršavanje, i deo su globalnog programa koji postoji u više od 50 zemalja širom sveta. U našoj zemlji ovaj program se sprovodi u saradnji Ministarstva prosvete i nauke, Nacionalne komisije za saradnju sa UNESCO-m i kompanije L’Oréal Balkan.

Povezana vest:  Modni hit iz Sarajeva: mirisne čarape

Partneri na projektu pozvali su sve zainteresovane mlade naučnice, koje nisu stigle da se uključe na vreme ili prikupe potrebnu dokumentaciju, da se o uslovima konkursa informišu na internet adresi www.zeneunauci.co.rs i dostave svoje prijave na e mail adresu [email protected] ili direktno Nacionalnoj komisiji za saradnju sa UNESCO-m na adresu Kneza Miloša 24-26 u Beogradu.

Povezana vest:  Humanitarne akcije kompanije Porsche SCG

Program Nacionalnih stipendija realizuje se u okviru međunarodnog partnerstva L’Oréal-a i UNESCO-a „Za žene u nauci“, a u Srbiji je pokrenut prošle, 2010. godine. Prve dobitnice ovih stipendija su mlade srpske naučnice, Ljubica Harhaji Trajković (molekularna biologija) i Dragana Cvetković Ilić (matematika), a odluku o stipendistkinjama za 2011. će do kraja godine doneti stručni žiri sastavljen od eminentnih profesora fakulteta prirodnih nauka i partnera na projektu, na čelu sa prof. dr Vladisavom Stefanovićem, članom Srpske akademije nauka i umetnosti.

Povezana vest:  Tabloid The Sun odabrao deset najseksipilnijih žena u 2011.