most_na_adi_radovi_setnja

U ponedeljak odluka o imenu novog mosta preko Save

 

Komisija za imenovanje ulica i trgova će u ponedeljak, 21. novembra, „kumovati“ novom mostu preko Save, koji bi, ako je suditi prema najčešćim predlozima građana, mogao da se zove jednostavno „Most preko Ade“. Komisija će na sednici doneti konačnu odluku o nazivu mosta na osnovu predloga građana, među kojima po brojnosti prednjači „Most preko Ade“, rekao je Tanjugu predsednik Komisije Slobodan Stanimirović, koji nije mogao da potvrdi da će Komisija, na osnovu broja predloga, izabrati taj naziv.

Komisija je do sada dobila nešto više od 200 predloga pojedinaca i različitih udruženja i organizacija, naveo je on i podsetio da su zabeleženi i predlozi oko 13.000 građana koji su u avgustu organizovano obišli most.

Povezana vest:  OTVOREN COCA-COLA UŠĆE ČAROBNI GRAD

Komisija mora da razmotri svaki predlog i da obrazloži zašto se on prihvata ili odbija, rekao je Stanimirović, ističući da ako most dobije ime po nekom pojmu, mora postojati jasno objašnjenje zašto je tako. U slučaju dodele imena po nekoj poznatoj ličnosti, bilo da je u pitanju most, trg ili ulica, mora da prođe tri godine od smrti te osobe, naveo je Stanimirović, podsetivši da je jedini izuzetak od tog pravila napravljen kada je patrijarh Pavle, odmah nakon smrti, dobio bulevar sa njegovim imenom.

Ime pokojnog patrijarha Pavla najcešći je predlog za ime novog mosta, a zatim slede imena ubijenog premijera Srbije Zorana Ðinđića i teniskog asa Novaka Ðokovića. Građani su predlagali da se most nazove „Ðilasov most“ po aktuelnom gradonačelniku Draganu Ðilasu, a predlagani su i proslavljeni naučnik Nikola Tesla i pokojni gradonačelnik Nenad Bogdanović.

Povezana vest:  H&M u avgustu otvara vrata u Srbiji

Ne mali broj građana predložio je da most bude nazvan „Harfa“, dok je neke druge izgled mosta asocirao na lepezu i žirafu. Kada Komisija izabere ime, ta odluka biće prosleđena Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu koje treba da da saglasnost, posle čega predlog ide na glasanje u Skupštini grada.

Most preko Save, koji urbanističkim, saobraćajnim, ekološkim i estetskim kvalitetima predstavlja najnovija dostignuća u oblasti mostogradnje, trebalo bi, kako je ranije najavljeno, da bude otvoren za saobraćaj 15. decembra.

Povezana vest:  Nove Juhu čokoladice - Slatka fora sa dna mora

Most će, kao sastavni deo unutrašnjeg magistarlnog prstena, imati šest saobraćajnih traka, dva koloseka za metro i dve pešačko-biciklističke staze, a dugačak je 969 metara i širok 45 metara, sa pilonom visokim 200 metara. Novi most će omogućiti građanima da sa čukaričke na novobeogradsku stranu grada pređu bez velikih saobraćajnih gužvi i da pri tom uštede oko 30 minuta, dok će intenzitet saobraćaja preko drugih mostova na Savi i Bulevarom vojvode Mišića biti smanjen za 40 odsto. Dosadašnje studije pokazale su i da će vožnjom preko novog mosta, umesto kroz centar grada, putnička vozila dnevno uštedeti 11 tona goriva i preći 100.000 kilometara manje.