Natalija_Micunovic,_direktorka_Uprave_za_rodnu_ravnopravnost_2

e-klubovi za žene na selu
 
Prema Zakonu o rodnoj ravnopravnosti, preduzeća i političke stranke u Srbiji u obavezi su da naprave plan za unapređivanje rodne ravnopravnosti u narednih godinu dana. Do ovog trenutka to je učinilo čak pet političkih stranaka i 190 poslodavaca.
-Među strankama koje su prve dostavile plan za podsticanje i unapređenje ravnomerne zastupljenosti žena i muškaraca u organima stranke, kao i prilikom predlaganja kandidata za izbore poslanika i odbornika nalaze se DS, Narodna partija, SRS, G17 Plus i DSS. Istovremeno, to je učinilo i 190 kompanija među kojima su Metalac Gornji Milanovac, Dijamant Zrenjanin, Forma Ideale, Florida Bel Beograd, US Steel Srbija, Ericsson i dr. – pohvalila  je najodgovornije organizacije i preduzeća Natalija Mićunović, direktorka Uprave za rodnu ravnopravnost Ministarstva rada i socijalne politike i dodala:
„Rodna ravnopravnost je neophodna da bismo imali pravedno društvo, a poštovanje prava žena za to je preduslov. Bez rodne ravnopravnosti nema razvijenog društva jer je doprinos žena neophodan za njegov razvoj.“
Uprava za rodnu ravnopravnost je za narednih godinu dana definisala tri prioritetne oblasti (od šest definisanih Akcionim planom za sprovođenje Nacionalne strategije za poboljšanje položaja žena i unapređivanje rodne ravnopravnosti,) a to su: ekonomsko osnaživanje žena, žene u politici i žene u medijima. Sprovođenje aktivnosti iz ove tri oblasti finansijski je podržala Švedska agencija za međunarodni razvoj (SIDA).
U okviru aktivnosti čiji je cilj ekonomsko osnaživanje žena, Uprava za rodnu ravnopravnost je za narednu godinu najavila osnivanje 5 „e-klubova“ za žene na selu, a u narednih 10 dana raspisaće i konkurs za dodelu sredstava za 5 preduzetnica koje se bave seoskim turizmom. Na ovaj način Uprava za rodnu ravnopravnost konkretnim projektima želi da pomogne osnaživanje i ekonomsku samostalnost žena na selu.
E-klubovi će biti ravnomerno teritorijalno raspoređeni i formirani u saradnji sa lokalnim samoupravama. Projekat će omogućiti opremanje prostorija, obuku za rad na računaru, a cilj je povezivanje sa sličnim klubovima u inostranstvu, edukacija, razmena iskustava, unapređenje uslova života i bolji standard.
Dodeljivanjem sredstava za 5 preduzetnica koje se bave seoskim turizmom, Uprava za rodnu ravnopravnost u saradnji sa donatorima, omogućava unapređivanje preduzetništva među ženama tako što će finansijski podržati unapređivanje njihove ponude.
Od ostalih aktivnosti Uprave, u toku je odabir projekata podrške aktivnostima 10 lokalnih nevladinih organizacija koje se bave ekonomskim osnaživanjem žena, a naredne godine Uprava planira da organizuje studijske posete za političarke, preduzetnice i novinare kako bi ih upoznala sa iskustvima drugih zemalja u ovim oblastima i pozitivnim primerima iz prakse.
Podsećamo, Uprava za rodnu ravnopravnost Ministarstva rada i socijalne politike bavi se poboljšanjem položaja žena u Srbiji. U toku tri godine postojanja, zahvaljujući radu Uprave, uspostavljen je zakonodavni okvir u ovoj oblasti. Doneti su Zakon o ravnopravnosti polova, Strategija za poboljšanje položaja žena i unapređivanje rodne ravnopravnosti, kao i Akcioni plan za sprovođenje Nacionalne strategije za poboljšanje položaja žena i unapređivanje rodne ravnopravnosti.
S obzirom na veliki doprinos žena svim oblastima društvenog život, Uprava za rodnu ravnopravnost će se truditi da u narednom periodu istakne ulogu žena u politici i ekonomiji, kao i pozitivnu ulogu medija u unapređivaanju rodne ravnopravnosti.
Povezana vest:  Fondacija Ana i Vlade Divac u 2019. usmerila 2.1 miliona dolara za opšte dobro