knjigofilm 

Počinje prvi „KNJIGOFILm“ – festival filma i knjige
 
Prvi festival „Dani filma i knjige“ (KNJIGOFILm) biće održan od 12. do 14. decembra u Dvorani Kulturnog centra Beograda i na njemu će biti prikazano šest filmskih ostvarenja snimljenih po romanima koje su objavili osnivači festivala – izdavačke kuće „Dereta“ i „Čarobna knjiga“.
„Dobili smo ideju za ovaj festival gledajući iskustva iz Evrope i SAD gde se kombinuju različite vrste medija. Kako je “Dereta“ izdavač knjiga, logično je bilo da to u našem slučaju budu knjige i film“, rekao je urednik u „Dereti“ Siniša Kolarić.
„Želeli smo da prodrmamo kulturnu javnost i interesovanje za ovaj festival je veliko“, rekao je on i dodao da će iduće godine i drugi izdavači biti uključeni u realizaciju festivala.
Tokom tri dana festivala publika će moći da pogleda švedsku trilogiju „Milenijum“ rađenu po romanima Stiga Lašona, „Usamljenost prostih brojeva“ po istoimenom romanu Paola Ðordana za koji je nagrađen prestižnom nagradom Strega, „Gomoru“ prema romanu Roberta Savijana koji je izdala „Geopoetika“ i „Falsifikatore“, rađene po romanu Adolfa Burgera u izdanju „Samizdata“, film koji je dobitnik Oskara 2008. za najbolji film van engleskog govornog područja.
Kako je na konferenciji za novinare rekao urednik filmskog programa KCB-a Nebojša Popović, filmovi za ovaj „nulti projekat“ izabrani su u kratkom roku i „za malo para“ a ideja je bila da se publici predstavi najbolji spoj dobre knjige i filmova za koje postoje distributerska prava i koja su u dobrom stanju.
Gordana Fiket Ðurković iz izdavačke kuće „Čarobna knjiga“ navela je da je ova izdavačka kuća i profilisana da prati žanrovsku literaturu i da se među njihovim naslovima nalaze brojni već ekranizovani romani poput serijala „Prava krv“, „Vampirski dnevnici“, romana En Rajs „Intervju sa vampirom“ i hit serijal „Milenijum“.
Trilogija Stiga Lašona apsolutni je bestseler u Švedskoj gde je najčitanija i najprodavanija knjiga ikada, romani su nedeljama bili na „Njujork tajmsovoj“ listi bestselera, a i u Srbiji su stekli izuzetnu popularnost, rekla je ona.
Tokom trajanja festivala, u holu DKC-a biće organizovana i prodajna izložba knjiga koje će se tada prodavati sa popustima i do 50 posto.
Projekcije će biti u 18 i 20.30 sati, a cena ulaznice je 200 dinara.
Povezana vest:  Otvorena U.S. POLO ASSN radnja u Beogradu