coca_cola_izlozba_2011

Tajna formula Coca Cole na izložbi

Coca Cola će prvi put izložiti tajnu formulu na temelju koje nastaje njen najpoznatiji napitak. Ali, posetioci izložbe u muzeju Svet Coca Cole u Atlanti ne trebaju se previše nadati: u muzeju će biti izložena samo metalna kutija u kojoj se čuva recept. Ipak, i to je nešto jer ta kutija od 1925. nije izašla iz sefa u kojem se čuva u jednoj banci u Atlanti.

Povezana vest:  Produženo uživanje u zimi i skijanju uz promotivne cene smeštaja i ski karata

Ovo je poseban dan u istoriji Coca Cole i savršen vrhunac proslave 125. rođendana, kaže se u saopštenju direktora kompanije. Coca Cola se oduvek trudila zaštititi recept, a sad kad je u Svetu Coca Cole, možemo podeliti legendarno nasleđe s ljudima širom sveta, dodaje se.

Coca Colu je 1886. stvorio apotekar John S. Pemberton. Formulu su krilli, znala ju je samo šačica ljudi i nije bila zapisana. Ali 1919. tadašnji vlasnik kompanije Ernest Woodruff dao je banci zapisanu formulu kao garanciju za kredit. Formula je u sefu u njujorškoj banci čekala do otplate kredita 1925. godine. Woodruff ju je tada uzeo i poverio banci Trust Company u Atlanti. Ta se banka danas zove Sun Trust i do ovih dana formula je bila tamo. Coca Cola danas zapošljava 700 hiljada judi, a u 200 zemalja na dan se popije 1,7 milijardi njenih proizvoda.

Povezana vest:  HP: Make it personal this year - predlozi kako da ovi praznici budu po vašem