imlek_420x0

Royal Friesland preuzima Imlek i Mlekaru Subotica

 

Komapnija „Rojal Friesland“, sa sedištem u Holandiji, objavila je danas da će preuzeti firme „Imlek“ AD Beograd i Mlekaru Subotica“ koje su sada u većinskom vlasništvu fonda „Salford“. Kompanije „FrieslandCampina“ i „Salford Capital Partners“ potpisale su Memorandum o razumevanju o akviziciji preduzeća Imlek A.D. Beograd i Mlekare A.D. Subotica, sa ciljem da se utvrdi poslovna pozicija „FrieslandCampina“ u jugoistočnoj Evropi – regiji sa 76 miliona potrošača – saopšteno je u Amersfortu.

Ova akvizicija će poslovnoj mreži „FrieslandCampina“ pridodati aktivnosti obe kompanije na području zapadnog Balkana.

Prodavac je većinski akcionar obe mlekare, sa približno 79 odsto akcija u „Imleku“ i 82 procenata akcija u „Mlekari Subotica“. Akcijama kompanija se trguje na Beogradskoj berzi. „FrieslandCampina“ namerava da otkupi i preostale akcije. Ovo je prvo značajno preuzimanje nakon spajanja kompanija „Friesland Foods“ i „Campina“ 2008. godine.

Prema izjavi Cees ‘t Hart-a, generalnog direktora Royal FrieslandCampina „, ta kompanija želi da ostvari rast na različitim tržištima i u proizvodnim kategorijama.

Povezana vest:  Plesno takmičenje u Delta Cityju

-Ova akvizicija doprinosi našem portfoliju brendova i jača poziciju na području Jugoistočne Evrope, što je jedna od okosnica naše strategije – rekao je generalni direktor „Royal FrieslendCampina“.

Uz sadašnje poslovne aktivnosti „FrieslandCampine“ na području Mađarske, Rumunije i Grčke, preuzimanje „Imleka“ i “ Mlekare Subotica“ će grupi pružiti pristup na velikom regionalnom tržištu od 76 miliona potrošača i stvoriti čvrstu podlogu za dalji rast kompanije.

Generalni direktor „Imleka“ Slobodan Petrović je povodom ovog aranžmana izjavio da je to „velika prilika za region, ‘Imlek’, Suboticu i ‘FrieslandCampinu'“.

-Naš proizvodni program se dobro slaže sa sadašnjim brendovima ‘FrieslandCampine’. Uveren sam da će obe kompanije pod zastavom ‘FrieslandCampine’ doživeti prosperitet, i to u korist njihovih potrošača – rekao je Petrović.

Obe strane očekuju da će dogovor biti finaliziran u narednih nekoliko meseci. U slučaju da se postignu konačan dogovor, ponuda za preuzimanje će biti data u domaćoj valuti i shodno lokalnim zakonima i ista će biti otvorena i za manjinske akcioanare. Dogovoreno je da se pre završetka pregovora ne daju nikakvi dalji komentari.

Povezana vest:  Donatorski koktel u kraljevskom dvoru

Zaključenje transakcije zavisi od raznih uslova uključujući okončanje postupka provere podataka od strane kupca, sporazuma oko konačne dokumentacije vezane za transakciju, kao i od dobijanja neophodnih regulatornih odobrenja, uključujući odobrenja nadležnih tela za zaštitu konkurencije.

“Imlek i „Mlekara Subotica“ posluju, inače, kao nezavisni proizvođači mlečnih proizvoda na području zapadnog Balkana. Zajedno opslužuju tržište od oko 25 milliona potrošača. Ukupan prihod kompanija iznosi oko 270 miliona evra.

Kompanije zajedno imaju oko 1470 zaposlenih u šest proizvodnih pogona i četiri kancelarije smeštene u Srbiji, Bosni i Hercegovini, i na području Bivše Jugoslovneske Republike Makedonije.

Nakon akvizicije, ukupan broj zaposlenih „FrieslandCampine“ u regiji povećaće se na oko 3900 i na 14 pogona za preradu mleka za tržište. „Royal FrieslandCampina N.V“. igra važnu ulogu u zadovoljavanju svakodnevnih prehrambenih potreba stotina miliona ljudi širom sveta. Asortiman proizvoda se sastoji od napitaka na bazi mleka, hrane za bebe, sireva, maslaca, pavlake, deserta i funkcionalnih sastojaka baziranih na mleku.

Povezana vest:  OMV nastavlja sa renoviranjem mreže benzinskih stanica u Srbiji

Uz proizvode namenjene potrošačima, proizvodima kompanije se takođe snabdevaju i kupci iz industrijskih sektora i javnih sluzbi. Na osnovu izvještaja iz 2010. godine, godišnji prihod firme Royal FrieslandCampina dostiže blizu devet milijardi evra. Kompanija zapošljava skoro 19.500 ljudi, i kroz 100 proizvodnih pogona i prodajnih mesta posluje u 25 zemalja.

Dobro poznati brendovi FrieslandCampine su Campina, Ćocomel, Fristi, Friesće Vlag, Mona, Optimel, Vifit, Milner, Frico, Buttergold, Valeš, Appelsientje, DubbelFriš, CoolBest, Landliebe, Fruttis, Joyvalle, Yazoo, Milli Mia, Pottyos, Napolact, NoyNoy, Dutć Lady, Frisian Flag, Foremost, Peak, Rainbow, DMV, Kievit, Domo, Creamy Creation i Nutrifeed.