split_riva_sneg

EX JU: Obilan sneg i niske temperature okovali region

 

Obilan sneg i niske temperature okovale su region i dovele do prvih žrtava smrzavanja i zarobile na hiljade stanovnika zavejanih sela u bivšim JU republikama, dok se broj žrtava jednonedeljnog ledenog talasa širom Evrope popeo na 218, od kojih su mnogi beskućnici.

Najjača zima u poslednjih nekoliko decenija spustila je temperaturu u nekim regionima i do minus 30 stepeni Celzijusa i niže, što je dovelo do prekida u električnoj mreži, saobraćajnog haosa i zatvaranja škola, vrtića i aerodroma, prenela je agencija AFP.

Podgorički aerodrom zatvoren je za saobraćaj, zbog snega koji je pada u glavnom gradu Crne Gore, potvrđeno je danas.  U Podgorici su otkazani svi letovi kompanije „Montenegroerlajnsa“ i Jata iz i ka glavnom gradu Crne Gore. Pored otežanog saobraćaja, južni sused suočava s problem u snabdevanju strujom, zbog izuzetno hladnog vremena i sneg koji od sinoć ponovo pada u centralnim i južnim delovima Crne Gore

Povezana vest:  Hong 10 je novi Red Bull BC One šampion

Visina snežnog pokrivačana na Žabljaku je premašila metar, u Podgorici ima 32 santimetra, dok na Primorju ima oko pet santimetara snega. Zbog snega i velikih hladnoća skraćeni su časovi u većini škola u Crnoj Gori, a u pojedinim na severu je nastava i odložena, jer je u škole došlo malo đaka.

Nove snežne padavine, koje su od juče ponovo zahvatile Republiku Srpsku, povećale su debljinu belog pokrivača, ponajviše u opšinama Han-Pijesak – 91 santimetar, Istočni Kupres -80, Kneževo -70 i Sokolac -49 santimetara, prenose tamošnji mediji.

eprohodni su lokalni putevi u opštini Istočni Kupres i škole ne rade, a u opštinama Han-Pijesak, Sokolac, Istočni Stari Grad i Srebrenica ostali su nepročišćeni putevi do samo nekoliko sela. Iz Hidrometeorološkog zavoda najavljeno je da će danas i sutra sneg nastaviti jako da pada na području Hercegovine i na planinama na istoku RS, gde se očekuje novi snežni pokrivač od 50 do 80 santimetara, uz jak vetar koji će stvarati smetove.

Povezana vest:  Ovsene kaše za aktivan i vedar dan!

U Hrvatskoj najteže je na obali Jadrana i delu Gorskog kotara gde duva jak i ponegde olujni vetar i gde su neki gradovi, poput Splita, od jutros paralisani zbog snega, kao i na ostrvima gde ima oko 30 santimetara snega.  U prekidu je više brodskih i trajektnih linija, a zimski uslovi proglašeni su u celoj Splitsko-dalmatinskoj županiji sa ostrvima, u Vrgorcu, Metkoviću, Pločama i na poluostrvu Pelješcu, kao i na širem području Ðakova, Osijeka i Požege u Slavoniji.

Povezana vest:  POSETITE LABELLO KISSING DAYS & UŽIVAJTE U IZNENAĐENJIMA

I u Makedoniji protok saobraćaja je usporen zbog snega. Kašnjenja ima u autobuskom, železničkom i avio saobraćaju, a teškim vozilima su zabranjena na nekoliko puteva. Ohridski aerodrom je zatvoren za saobraćaj.

Hidrometeorološka uprava Makedonije najavljuje da će sneg padati povremeno, uz južni vetar i temperature koje će se kretati između minus 1. i minus 4 stepena.

Uglavnom oblačno i hladno je i u Sloveniji gde će snežne padavine biti jače tokom noći u južnoj Sloveniji, uz severoistočni vetar i jaku buru i do 180 kilometara na čas na Slovenačkom primorju i temperaturom između minus 15 i minus 8 stepeni, odnosno minus 4 stepena na moru. Škole i obdaništa u Ajdovščini i Vipavi su zatvorene, a u Novoj Gorici ponovo otvorene, dok je jedina morska luka Kopar i dalje zatvorena za teretni saobraćaj.