gugl_sretenje

Gugl čestitao Srbiji Dan državnosti

 

Najveći svetski pretraživač Gugl (Google) čestitao je danas Srbiji Dan državnosti, postavivši na naslovnu stranu svog domena za Srbiju motiv iz Sretenjskog ustava iz 1835 i naziv pretraživača ćiriličnim pismom. Postavljanjem kursora na naziv Gugl pojavljuje se čestitka „Srećan Dan državnosti Srbije“, a klikom na „čestitku“ dobija se spisak sajtova na kojima se, poput „Vikipedije“, mogu pronaći podaci o Danu državnosti Srbije ili vesti, na sajtovima domaćih medija, o obeležavanju ovog praznika.

Povezana vest:  Suzana Perić svrstana među najbolje svetske dizajnere na YouTube kanalu Fashion Channel

Gugl inače na sličan način, postavljanjem čestitki sa adekvatnim simbolima, obeležava praznike poput Nove godine, Božića, Dana nezavisnosti, Dana zaljubljenih, kao i godišnjice rođenja i smrti značajnih ličnosti.

Dan državnosti Srbije slavi se na Sretenje u znak sećanja na 15. februar 1804. godine, kad je u malom šumadijskom mestu Orašcu počelo oslobođenje od osmanlijske vlasti.  Istog datuma, na Sretenje, 1835. godine, knez Miloš Obrenović proglasio je prvi srpski ustav, koji je smatran za jedan od najliberalnijih i najmodernijih u Evropi tog vremena.

Povezana vest:  Plivanje za Časni krst u ponedeljak na Adi Ciganliji

Ovaj datum je uzet kao početak stvaranja moderne srpske države i kao nacionalni praznik se slavi od 2001. godine.